Végleg bedőlt az Alba Takarék

2014.08.30. 16:00

Felszámolják az Alba Takarékszövetkezetet, miután tőkehiányt és szabálytalanságokat találtak átvilágítása során - jelentette be Németh Lászlóné. A pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár szerint három héten belül elkezdődik az Alba 15 ezer ügyfelének kártalanítása.

Súlyos szabálytalanságot és gazdasági válsághelyzetet tárt fel az Alba Takarékszövetkezet átvilágítása. Németh Lászlóné szerint a problémák miatt az intézet integrálása sem lehetséges: a szövetkezeteket tömörítő SZHISZ kizárta soraiból az Albát, a Magyar Nemzeti Bank pedig visszavonta annak működési engedélyét.

Németh Lászlóné, pénzügyi és postai szolgáltatásokért felelős államtitkár.Fotó: Mudra László - Origo

Az államtitkár elmondta, a felszámolt hitelintézethez jegybank pénzügyi biztosokat rendelt ki, akik felügyelik a tagok kártalanítását is. mintegy 15 ezer ügyfélről van szó, a kárrendezési folyamat pedig három héten belül elindul - ígérte Németh Lászlóné.

Kilencen így is rosszul járnak

Hozzátette, jelenlegi ismereteik szerint csak 3 olyan magánszemély és 6 vállalat van, akiknél a maximális 31 milliós térítési korlát nem fedezi majd a vesztességeket. Azok, akik eddig az Albán keresztül kapták nyugdíjukat vagy fizetésüket, most a postától vagy munkáltatójuktól kérhetik a folyósítást.

Bár az Alba kis szövetkezet volt - portfóliója a hazai takarékállomány alig fél ezrelékét tette ki - Németh Lászlóné fontos lépésnek tartja a szervezet felszámolását, a takarékrendszer átláthatósága miatt.