Végleg bedőlt az Alba Takarék

Parlament planáris ülés,Németh Lászlóné, országgyűlés
Parlament planáris ülés
Vágólapra másolva!
Felszámolják az Alba Takarékszövetkezetet, miután tőkehiányt és szabálytalanságokat találtak átvilágítása során - jelentette be Németh Lászlóné. A pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár szerint három héten belül elkezdődik az Alba 15 ezer ügyfelének kártalanítása.
Vágólapra másolva!

Súlyos szabálytalanságot és gazdasági válsághelyzetet tárt fel az Alba Takarékszövetkezet átvilágítása. Németh Lászlóné szerint a problémák miatt az intézet integrálása sem lehetséges: a szövetkezeteket tömörítő SZHISZ kizárta soraiból az Albát, a Magyar Nemzeti Bank pedig visszavonta annak működési engedélyét.

Németh Lászlóné, pénzügyi és postai szolgáltatásokért felelős államtitkár. Fotó: Mudra László - Origo

Az államtitkár elmondta, a felszámolt hitelintézethez jegybank pénzügyi biztosokat rendelt ki, akik felügyelik a tagok kártalanítását is. mintegy 15 ezer ügyfélről van szó, a kárrendezési folyamat pedig három héten belül elindul - ígérte Németh Lászlóné.

Kilencen így is rosszul járnak

Hozzátette, jelenlegi ismereteik szerint csak 3 olyan magánszemély és 6 vállalat van, akiknél a maximális 31 milliós térítési korlát nem fedezi majd a vesztességeket. Azok, akik eddig az Albán keresztül kapták nyugdíjukat vagy fizetésüket, most a postától vagy munkáltatójuktól kérhetik a folyósítást.

Bár az Alba kis szövetkezet volt - portfóliója a hazai takarékállomány alig fél ezrelékét tette ki - Németh Lászlóné fontos lépésnek tartja a szervezet felszámolását, a takarékrendszer átláthatósága miatt.