A választópolgárok csak a lakóhelyük szerinti választókerületben induló jelöltekre, illetve listákra adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Így a fővárosi kerületeken belüli egyéni választókerületek között sem lehet "átajánlani" más választókerületben induló jelöltet.

A helyhatósági szavazáson választás-típusonként eltérő a választókerület fogalma, a választók pedig a jogszabály szerint csak a saját választókerületükben induló jelöltek egyikére adhatnak le érvényes ajánlást. (Az önkormányzati választás valójában nem egyetlen választást jelent, mert képviselőket, polgármestereket, főpolgármestert és megyei közgyűlési tagokat is választanak október 12-én.)
A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a képviselő-testületi mandátumokat. Összesen 3008 ilyen, 10 ezer lakos alatti településen lehet majd voksolni.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz, a 169 településen összesen 1638 egyéni választókerületi képviselőt választanak. A polgármesterek választásán minden település egy választókerületet alkot.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak az úgynevezett megyei listán. Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer lakos alatti településeken a két választókerület, amelybe a választó tartozik: a település és a megye, a 10 ezer lakos feletti településeken viszont a településrész (az egyéni választókerületi képviselő megválasztása), a település (a polgármester megválasztása) és a megye (a megyei közgyűlés megválasztása) miatt.

Főleg a 10 ezer lakosnál nagyobb településen élőknek és az ajánlásokat gyűjtőknek kell odafigyelniük, hogy ne megszokásból töltsék ki a szelvényeket, ugyanis előfordulhat - mivel a jegyzőknek a lakosságszám-változásokhoz kellett igazítaniuk a választókerületeket, hogy megváltozott a választókerületek sorszáma és főként a területe.

A választópolgárok augusztus 25-ig kapták meg a választás kiírásáról szóló értesítőt, amely tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a választókerületet, a választó névjegyzékbeli sorszámát, valamint a szavazás helyét és idejét.

Így amikor a választópolgár élni akar az ajánlás jogával, az értesítő lapon megtalálhatja, melyik választókerületben jogosult erre. Ezt kell összevetnie a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek megbízásából bedobott szórólapokon szereplő adatokkal. A gyakorlatban az új egyéni választókerületi határok azt is jelenthetik, hogy sok helyütt a szomszédos utcában élők más jelöltek közül válogatnak.