Egymilliárdos bevétel mobilparkolásból

2014.09.02. 14:46

Több száz olyan parkolást indítottak az elmúlt két hónapban, amely parkolás övezetek határán, de tévesen történt - mondta el Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója. Augusztus 15-e után az ilyen parkolást már nem büntethetik a parkolóőrök, de a helyzet a törvénymódosítás után sem egyértelmű. 

A parkolóőrök döntik el, hogy hol büntetik meg a tévesen, de jóhiszeműen parkoló autósokat a körzethatároknál - derült ki azon a háttérbeszélgetésen, amelyet Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezetése tartott. A cég által üzemeltett informatikai rendszer ugyanis képes a tévedést korrigálni azzal, hogy az egyik cég parkolóőre lekérheti a másik társaság adatait is. Az már egy másik kérdés, hogy az adott önkormányzat mit mond alkalmazottjának, azaz, hogy a parkolási zónahatártól hány méterre kell már büntetni. 

A Csalogány utca kényes pont Budapesten

Egy jogszabályvoltázás után augusztus 15-től ugyanis már nem szabad büntetni a határon tévesen jegyet váltókat, de azt nem írták pontosan elő, hogy hol húzódik a türelmi zóna határa. Magyarán az utca túloldalán nem kell büntetőcédulára számítani az I. és II. kerület határát jelentő Csalogány utcában, de hogy egy merőleges keresztutcában hány méterre húzódik a határ, az nem ismert. Lehet, hogy 10 méter, de az is lehet, hogy 50.

Milliárdos bevétel 2 hónap alatt

Az országosan egységes mobilparkolási rendszer július 1-jei működésbe lépése óta az NMF Zrt, rendszerén 2,3 millió mobilparkolási tranzakciót indítottak az autósok és 982,3 millió forintot fizettek ki. Ehhez jön még az e-matrica és HU-GO jegyvásárlások 247 ezres száma és az ebből befolyó 838,5 millió forint. Veres Mihály vezérigazgató tájékozatása szerint csupán néhány tucat problémás tranzakciójuk volt, amelyek összege "pár tízezer forint".

A Sziget Fesztivál környéke is fizetőssé tehető

A mobilfizetési rendszer egyébként alkalmas arra is, hogy ideiglenes parkolási zónakat is kiszolgáljon. Azaz, ha szerződnek velük, akkor mondjuk a Sziget Fesztivál környékét is fizetőssé tudják tenni egy hétig. Ehhez még parkolóautomaták sem szükségesek. Hasonló rendszert már beüzemeltek, a debreceni új focistadion mélygarázsában nincsenek parkolókapuk, itt csak mobillal lehet fizetni.