Börtönbe megy a kaposvári műkincskereskedő

Vágólapra másolva!
Letöltendő börtönt kaphat, ráadásul a közügyektől is eltilthatják, és még 61 millió forintját is elkobozhatják annak a kaposvári galériatulajdonosnak, aki kortárs művészeket bízott meg azzal, hogy mások mellett Benczúr Gyula stílusában készítsenek képeket. Ezeket persze eredetiként adta volna el.   
Vágólapra másolva!

Folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek vádat a galériatulajdonos ellen. A férfi kortárs festőket bízott meg azzal, hogy neves művészek stílusában készítsenek festményeket és szobrokat. Utánozták Munkácsy Mihályt, Rippl-Rónai Józsefet, Mednyánszky Lászlót, Aba-Novák Vilmost, Gulácsy Lajost, Benczúr Gyulát és Kovács Margitot is.

A galériás olyan anyagokat adott a képzőművészeknek, amelyek az adott korra jellemzőek. A kész műtárgyakat eredetiként szerette volna eladni, amiről persze az alkotóknak nem szólt. A képeket és szobrokat interneten és a kaposvári belvárosban bérelt galériájában próbálta eladni.

A nyomozók 15 festményt és 3 szobrot foglaltak le, köztük 9 képet és 1 szobrot, amelyeket korábban sikerült eladni. Összesen 6 embert vert át, 80 milliós kárt okozva. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást is kért rá – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

Az ügy érdekessége egyébként, hogy a hamisítványokat készítő kortárs művészek közül nem mindenkit sikerült megtalálniuk a nyomozóknak.