Konténeres iskolások

Dunakeszi, konténer, iskola,
A dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola konténer osztálytermében órát tartanak.
Vágólapra másolva!
Mobil konténerekben kezdte meg a tanítást Dunakeszin, a Fazekas Mihály Általános Iskolában ötven harmadikos kisdiák. Az érintettek örülnek, Horváth István, az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje szerint a kialakult helyzetért a fideszes városvezetés a felelős. 
Vágólapra másolva!

Mobil konténerekben kialakított tantermekben kezdte el az új tanévet Dunakeszin a Fazekas Mihály Általános Iskola ötven harmadikos kisdiákja. Az ügyet azonnal kampánytémává tették az önkormányzati választásokra készülő jelöltek. Horváth István, az ellenzék (Együtt–PM–DK–4K!–MLP–Moma) polgármesterjelöltje szerint a város fideszes vezetése az iskola bővítése helyett 400 millió forintért díszteret épített. Az önkormányzat viszont azzal érvel, hogy két különböző finanszírozású ügyről van szó, amit nem kellene összemosni.

Így festenek a konténerek kívülről Forrás: Polyák Attila - Origo

Az iskola dolgozói, a diákok és a szülők örülnek az új tantermeknek, az intézmény igazgatója, Kovács Gáborné szerint csak egyetlen anyuka tiltakozott, de ő még nem látta belülről a konténereket.

A kollégák örültek

Egyértelműen örültek a kollégák, hogy megkaptuk ezt a két konténert. Ezek nélkül is meg tudtuk volna ugyan kezdeni az évet, de így kényelmesen elférünk, a körülmények jelentősen javultak. Nagyon nem értjük, hogy ez miért probléma másoknak.

A dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola konténer osztálytermének folyosója. Forrás: Polyák Attila - Origo

Az új termek nélkül sokkal bonyolultabb lett volna az év szervezése – tette hozzá az igazgatónő. A növekvő diáklétszám miatt egyre több szaktantermet, nyelvi labort kellett bevonni az oktatásba, így, hogy van a két terem és új osztályokat hoztak létre, sokkal szellősebben elférnek. Emellett fontos szempont, hogy egy kisgyereknek egész nap egy terem legyen az „otthona”, hogy ne kelljen vándorolnia. Így, ezzel a megoldással nem kell költözniük – magyarázta Kovács Gáborné. Az osztály 26 fős, jut hely a játékra is, a gyerekeknek van saját folyosójuk. Az új termeket közvetlenül az iskola főépületéhez csatlakoztatták, így télen sem kell felöltözni ahhoz, hogy átmenjenek a tornaterembe vagy az étkezőbe.

A dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola konténer osztálytermében órát tartanak Forrás: Polyák Attila - Origo

Megkérdeztük a gyerekeket is. Amikor megkértük őket, tegye fel a kezét az, akinek tetszik az új terem, minden kéz a levegőbe lendült. Ugyanez volt a válasz arra kérdésre is, hogy ki az, aki jól érzi magát itt a teremben.

Politikai antré

Dióssi Csaba (j) Dunakeszi polgármestere és Erdész Zoltán alpolgármester Forrás: Polyák Attila - Origo

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere sem érti Horváth István tiltakozását. Mint mondta, a településen a rendszerváltás óta megkétszereződött a lakók száma. Sok fiatal költözik a városba, már kisgyerekekkel vagy családalapítás előtt, ezért időről időre gondot okoz az iskolai férőhelyek száma. Éppen ezért a város az elmúlt években iskolai, óvodai és bölcsődei férőhely-bővítési programba fogott. Elkészült két új óvoda, egy bölcsőde, az egyik iskola pedig új épületet kapott. A lakók nem tiltakoztak semmi ellen, ezért Horváthék megnyilvánulását politikai antrénak tekintem – mondta Dióssi.

Hozzátette, hogy a Fazekas Mihály iskolát állami költségvetésből (az önkormányzat 25 százalékot ad a projekthez) hat tanteremmel bővítik, ez várhatóan jövő szeptemberre készül el. Addig is, hogy a tanárok és diákok kényelmes körülmények között legyenek, saját költségen bérelték a konténertermeket.

A dunakeszi Fazekas Mihály Általános Iskola konténer osztálytermében órát tartanak. Forrás: Polyák Attila - Origo

Lehet, hogy Horváthék nincsenek képben, de az is, hogy félre akarják vezetni a közvéleményt – mondta Dióssi Csaba. 2013 óta az iskolabővítés a fenntartással együtt állami feladat. Az önkormányzat csak működteti az iskolákat, ami azt jelenti, hogy például a felújításokat, festéseket a város csináltatja, de ha új épületrészeket kell felhúzni, az már az állam dolga. „A főteret viszont saját magunk építettük, azt mondani, hogy ezért nem készült bővítés, nem stimmel: az egyik állami pénz, a másik önkormányzati."

„Azok, akik kicsit is képben vannak, fel vannak háborodva, mert nyáron nagyon sokat költöttünk az iskolák fejlesztésére” – tette hozzá a polgármester. Csak a Fazekasban felújították a vizesblokkokat, megújult az aula, az épület napelemet kapott, festettek, javítottak, körülbelül 30-40 millió forint értékben.

Az elmúlt tíz év mulasztása

Megkérdeztük Horváth Istvánt a Dióssi Csaba által elmondottakról. Sommásan csak annyit mondott, hogy az iskola fenntartója akkor is az önkormányzat. Hozzátette, hogy a kialakult helyzet nem mostani hiba, ez az elmúlt tíz év mulasztása, hiszen ennyi idő alatt megduplázódott dunakeszi lélekszáma. Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint jelenleg tűzoltás, toldozás-foldozás zajlik. Mint mondta, Dióssi Csaba szeptemberre ígérte az új iskolaszárnyat, a kérdés az, hogy melyikre.

A probléma csak növekedni fog – jelezte Horváth István. Kérdésünkre, hogy ő miként orvosolná a gondokat, azt válaszolta, nehéz megoldást találni. „Én helyzeti hátrányban vagyok, nem ismerem a bevételi és egyéb forrásokat” – mondta, majd hozzátette, hogy most nem főtérre, hanem iskolabővítésre lenne nagyobb szükség.

A konténerek iskolai, óvodai alkalmazása nem szokatlan sem külföldön, sem Magyarországon. Van ilyen Biatorbágyon, Budapesten, Tatán, külföldön pedig például Temesváron, Berlinben, Münchenben, Zürichben, Bécsben.