Száz kilométert kóborolt egy kutya

2014.09.02. 22:02

Otthonától száz kilométerre kóborolt el egy kutya. Az eb Békéscsabáról több, mint egy hónapja tűnt el. Szegeden találtak rá. A kutyusban volt azonosító chip, így a gazdi nagy örömére gyorsan hazakerült.

Szegedig „kutyagolt”

Egy hónapja tűnt el egy kutya Békéscsabáról. A  két éves, labrador szuka száz kilométerre otthonától Szeged-Kiskundorozsmán kóborolt, amikor rátaláltak. Biztonságba helyezéséhez a rendőrjárőrök kérték az Orpheus Állatvédő Egyesület segítségét kérték. A kutyusban volt azonosító chip, így gyorsan hazakerült. A kutya gazdája, Szabó Gábor sem értette, hogyan tehetett meg ekkora távoltságot a kis kedvence. 

Nagyon megijedhetett

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint a riadtan kóborló kutyák óránként akár 5-10 kilométert is képesek megtenni. Ha huzamosabb ideig menekülnek, pár nap alatt nagy távolságokat képesek megtenni. A kutya fizikai adottságaitól függetlenül az eredeti lakhelyétől nagyobb távolságra ritkán mennek el, főleg nem ilyen nagy távolságra. A hosszabb ideje kóborló, legyengült kutyákat gyakran gépjárművek ütik el a közutakon, nem ritka a vonatgázolás sem, illetve az erdőkben a vadászok is ritkítják a kóbor ebeket.