Vágólapra másolva!
Jogerősen felmentette Kunszentmárton polgármesterét, jegyzőjét és az önkormányzat pénzügyi osztályának korábbi vezetőjét a Szegedi Ítélőtábla. Az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolta őket, mert a város értékpapírjainak a kezelését egy csehországi brókercégre bízták, és ezzel 78 millió forintot bukott el a település. 
Vágólapra másolva!

96,5 milliót bíztak egy brókercégre

Csaknem 100 millió forintért vásárolt értékpapírt Czuczi Mihály, Kunszentmárton most független, korábban MSZP-SZDSZ támogatással megválasztott polgármestere az önkormányzat nevében még 2008-ban. A törvény szerint azonban a pénzt csak bankbetétekben tarthatta volna. A részvények kezelésével a cseh Capital Partners magyarországi leányvállalatát bízta meg. A cég 15-20 százalékos hozamot ígért. Ezzel szemben a bankok akkor a tartósan lekötött betétek után csak 7-8 százalékos kamatot fizettek.

A vád szerint 78 milliós volt a kár

Az önkormányzat a szerződést egy év múlva felmondta, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tisztességtelen piaci magatartás miatt vizsgálatot indított a Capital Partners ellen. Ekkor a brókercég a portfóliói akkori ellenértékét, 18,2 millió forintot utalt vissza a város számlájára.

Az ügyben az Állami Számvevőszék feljelentése alapján indult eljárás. Hűtlen kezelés bűntettével vádolták a polgármestert, a város jegyzőjét és az önkormányzat pénzügyi osztályának akkor vezetőjét.

A polgármester nem hibázott

A Szegedi Ítélőtábla a Szolnoki Törvényszék felmentő ítéletét helybenhagyta. Az indoklása szerint Czuczi Mihály akkori és jelenlegi polgármester nem követett el szándékos kötelességszegést és a képviselő-testület határozata szerint járt el, amikor megállapodást kötött a brókercéggel. 2008 tavaszán a polgármester nem láthatta előre, a részvényügyletek milyen veszteséggel járhatnak. Mivel az elsőrendű vádlott nem követett el bűncselekményt a bűnsegédi magatartással vádolt jegyző és osztályvezető esetében is helyesen hozott felmentő ítéletet a törvényszék – hangsúlyozta a tanácsvezető bíró, Gyurisné Komlóssy Éva.