Polgárőr akar lenni? Mezőszemerén nem fog sikerülni!

Vágólapra másolva!
Legszívesebben éjjel-nappal az utcákat járná polgárőrként a Magyar Himalája Expedíciók vezetője, úgy tűnik azonban, hogy ez nem jön neki össze, mert nem jut hozzá a szolgálatba állás elengedhetetlen feltételéhez, a polgárőr igazolványhoz. Kollár Lajos már magának Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének is írt levelet az ügyben, de választ azóta sem kapott. Az Origo kiderítette, hogy mi volt a gond.
Vágólapra másolva!

Nagy lehet a baj a Heves megyei Mezőszemerén, ha már a Magyar Himalája Expedíciók vezetője is polgárőrnek állna. Kollár Lajos azonban azzal kereste meg az Origót, hogy hiába a lelkesedés, nem tud polgárőrnek szegődni, mert már negyedik hónapja nem készül el az igazolványa. Anélkül meg nem megy a dolog.

Az OPSZ egyébként harminc napot ad magának, tehát ennyi idő alatt kellene elkészülnie az iratoknak A Magyar Himalája Expedíciók vezetője annyira kiakadt a késésen, hogy először a megyei elnöknek, később pedig magának Túrós Andrásnak is írt egy e-mailt.

Bénító töketlenkedés

Kollár Lajos az Origónak elmondta, hogy Völgyi Ferenc megyei szövetségi elnök felhívta telefonon, és ő sem érti, miért nem oldódik meg a probléma. Túrós András nem válaszolt a levelére.

Pedig érdekes dolgokat írt. Azon túl, hogy megemlíti a szemerei romló közbiztonságot, „bénító töketlenkedéssel” is vádolja a szervezetet a négyhónapos késés miatt. Mindezen kívül a Magyar Himalája Expedíciók vezetőjeként felajánlotta szervezési és irányítási tapasztalatait is.

Válaszol a szövetség

Az Origo természetesen megkereste az ügyben az Országos Polgárőr Szövetséget is, ahol Balogh Endre, a szervezet igazgatási vezetője válaszolt a kérdésekre.

Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű a polgárőrélet - már ami például az igazolvány igénylését illeti. A polgárőr igazolványt a polgárőr egyesület elnökének kell igényelnie az egyesületi tag részére. Erre egyébként van kétféle nyomtatvány is, mindkettő közérthető, könnyen kitölthető.

Innen viszont bonyolódik a helyzet. A jövő polgárőrének el kell mennie az okmányirodába, ahol lefényképezik, és ott is ki kell tölteni egy űrlapot. Erre rögzítik a NEK (Nemzeti Egységes Kártya) azonosító számot, melyet egyébként az igazolványigénylő adatlapba is be kell írni.

És még mindig nincs vége

A pontosan kitöltött adatlapot kell elküldeni a fővárosi/ megyei szövetségnél dolgozó irodavezetőkhöz. Az adatok innen a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kerülnek, és a kész igazolványt az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási Szerve veszi át, és adja ki a helyi egyesületnek.

Ordító félreértés miatt késett Kollár Lajos igazolványa

Ez a rendszer Balogh Endre szerint egyébként működik, és ez minden bizonnyal így is van. Azonban néha homokszem kerül a gépezetbe, és minden borul - mint Kollár Lajos, sőt az egész mezőszemerei egyesület esetében.

Kiderült ugyanis, hogy a Mezőszemerei Polgárőr Egyesületet ugyan idejében megalapították, és a bírósági bejegyzés folyamata is elindult. Az egyesület tagjai minden adatlapot kitöltöttek, részt vettek az oktatásokon, és persze igazolványt is igényeltek.

A gond csupán az volt, hogy ezt áprilisban tették, a bíróság pedig végül valamikor júniusban jegyezte be az egyesületet. Bírósági végzés nélkül pedig nem lehet kódja a helyi egyesületnek, nem veszi fel tagjai közé az OPSZ, így pedig igazolványuk sem lesz a tagoknak.

Minden megoldódott

Egyébként miután Balog Endre mindezt elmesélte, azt is hozzátette, hogy személyesen jár el a mezőszemerei ügyben, és megígérte, hogy két héten belül mindenki megkapja várva várt igazolványát.