A vámügyeket kaphatja Navracsics Tibor

Külképviselet-vezetői értekezlet Budapesten
Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
A vámügyi biztosi pozíciót kaphatja meg az új Európai Bizottságban Navracscis Tibor külgazdasági- és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Vámügyi biztos lehet a következő Európa Bizottságban Navracsics Tibor – értesült az euractive.com. A jelenleg még külügyminiszterként dolgozó Navracsics szeptember 3-án egyeztetett Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével. A testület új összetételéről kiszivárgott ábra szerint azonban nem a korábban ambicionált szomszédságpolitikai területet kapja.

A tárgyalások szeptemberi 30-ai állásáról szóló, szintén nyilvánosságra került dokumentumban még kereskedelmi biztosként szerepelt Navracsics.

A legújabb ábra szerint Günther Oettinger eddigi energiaügyi biztos a kereskedelemért fog felelni. Pierre Moscovici, korábbi francia pénzügyminiszter versenyjogi biztos lesz. Az új energia- és klímaügyi biztos Jonathan Hill lesz. A költségvetési és pénzügyi kérdésekért a lengyel Elzbieta Bienkowska fog felelni. A politikusasszony 2013 végétől miniszterelnök-helyettes volt Tusk kormányában.

Andor László – aki 2009 óta volt az unió foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa – helyét Carlos Moedas portugál néppárti politikus veszi át. Johannes Hahn osztrák politikus felel majd a szomszédságpolitikáért. Phil Hogan ír politikus felel majd az agrárügyekért.