Orbán elmondta, mi az önkormányzati voksolás tétje

Kötcse, Magyar Polgári Piknik, Orbán Viktor, Balogh Zoltán,
Orbán Viktor és Balog Zoltán érkezik a Magyar Polgári Piknikre.
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés, a bürokrácia elleni küzdelem, az önkormányzati választás és az ukrajnai válság legújabb fejleményei voltak a legfőbb témák a 13. kötcsei polgári pikniken. Az őszies időben tartott zártkörű rendezvény kétórás késés miatt indult, mivel Orbán Viktor miniszterelnök Balatonfüreden a nyíltvízi úszó-világbajnokság egyik versenyét indította el. Az érkező politikusok meglehetősen szűkszavúak voltak, és a miniszterek nagy része sem jelent meg.
Vágólapra másolva!

A csöpögő esőben, és szeptember elejéhez képest meglehetősen hűvös időben délelőtt tíz órától folyamatosan érkeztek a vendégek a 13. kötcsei polgári piknikre. A rendezvényt ismét zártkörben tartották, amelyen sokak mellett megjelent Lentner Csaba közgazdász, a Civil Összefogás Fórum vezetői, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum vezetője, Kálomista Gábor producer, Pálinkás József és Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökei.

A meghívottak között volt Fábry Sándor humorista és Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió volt elnöke is, de feltűnt Pálffy István és Kudlik Júlia is.

A piknikre az elsők között érkező Balog Zoltán, aki a rendezvény házigazdája is volt egyben, annyit elmondott, hogy a jobboldali táboron belül nincs szó semmilyen háborúról, de a találkozón minden bizonnyal szóba kerülnek majd a kormányzatot illető bírálatok is. A piknikre más miniszter egyébként nem érkezett, de Habony Árpád, Orbán egyik tanácsadója kora délután befutott. Szintén késő délután érkezett Szájes József, EP-képviselő és Handó Tünde is.

Orbán Viktor és Balog Zoltán érkezik a Magyar Polgári Piknikre. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Kevesebb nőnek sem tud parancsolni

A bejáratnál adományt gyűjtöttek Kárpátalja megsegítésére. Csaknem két órát vártak a miniszterelnökre az egybegyültek, közben pogácsa, bor és alma mellett beszélgettek. Orbán Viktor azért késett, mert ő indította el az egyik versenyt a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon.

Ott arról beszélt, hogy ilyet még nem csinált, és még az interjú elkészítésekor is csengett a füle tőle. Arra a kérdésre, hogy parancsolt-e már egyszerre több mint harminc nőnek, Orbán közölte, kevesebbnek sem tud, a családjában lévő nőknek, a feleségének és négy lányának.

Kárpátalja megsegítésére gyűjtöttek Kötcsén Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Erről beszélt a miniszterelnök

Orbán végül nem sokkal 13 óra előtt érkezett meg, de egyetlen kérdésre sem válaszolt az újságíróknak. A miniszterelnök a rendezvény előtt a köztévé Híradójának azt nyilatkozta, hogy „ha összefogunk, legyőzzük a válságot, az árvizet, a brüsszeli bürokratákat, a különböző pénzügyi nagyhatalmakat, még a bankokkal szemben is tudunk igazságot szolgáltatni a magunk számára”.

Orbán a pikniken beszélt arról is, hogy nagy jelentősége van az önkormányzati választásnak. A miniszterelnök kulcskérdésnek tartja, hogy a megválasztott önkormányzati vezetők a városokban, falvakban élő emberek érdekében zökkenőmentesen tudjanak dolgozni a kormányzattal.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kötcsei polgári pikniket 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen. A tavalyi rendezvényen Orbán Viktor egyebek mellett arról beszélt, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz.