Orbán: a kormány diktál, marad a reklámadó

Kötcse, Magyar Polgári Piknik, Orbán Viktor, Balogh Zoltán,
Orbán Viktor és Balog Zoltán érkezik a Magyar Polgári Piknikre.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint úgy kell nyerni a választáson, hogy a balliberális oldal esélye a visszatérésre „nulla” legyen. Kötcsén, a tizenharmadik polgári pikniken a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány nem enged, a médiának meg kell fizetnie a reklámadót.
Vágólapra másolva!

„Reklámadót márpedig fizetnie kell”

A Népszabadság információi szerint Orbán Viktor kérdésre válaszolva a Simicska Lajos nagyvállalkozóval vívott konfliktus kapcsán azt mondta, hogy ennek az ügynek két olvasata van. Gazdasági elemzési szempontból az határozza meg egy cégcsoport helyzetét, hogy milyen a súlya, a jelentősége a piacon. Mindazonáltal a miniszterelnök nem hagyott afelől szemernyi kétséget sem, hogy „a kormány diktál”. A másik olvasata a Simicska-Orbán háborúnak pedig az, hogy a médiának „reklámadót márpedig fizetnie kell” – értesült a napilap internetes oldala. Orbán Viktor nem nevesítette sem Simicska Lajost, sem a médiabirodalmához tartozó Magyar Nemzetet és a Hír TV-t sem.

Orbán Viktor és Balog Zoltán érkezik a Magyar Polgári Piknikre. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Népszabadság úgy tudja, hogy az RTL Klub kapcsán is „kemény" álláspontot képviselt a miniszterelnök, arra utalva, hogy a kormány nem fog meghátrálni: nem megengedhető, hogy az RTL Klub, mely a reklám- és hirdetési piac 40 százalékát uraló piaci szereplő, ne fizessen reklámadót. „Nincs kivétel" - tette hozzá a miniszterelnök, nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomra utalva.

„Az üzlet, az üzlet”

Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán a miniszterelnök határozottan a NATO-szövetséges Magyarország mellett foglalt állást, amikor úgy fogalmazott, hogy katonai szempontból „héják” leszünk – írja a nol.hu. Megismételte Kötcsén is, hogy az ország védelmi-katonai képességét erősítjük, az orosz-magyar gazdasági együttműködés tekintetében viszont „galambok” leszünk. Senki ne gondolja, hogy más nagy országok nem ezt a stratégiát folytatják Oroszországgal kapcsolatban, azaz az üzlet, az üzlet – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett rá, hogy az egyik legnagyobb amerikai energetikai cégcsoport nemrégiben egyenesen Putyin elnökkel tárgyalt, a sarkkörökön található nyersanyag bázisok kiaknázásáról, de egy másik nagy német energetikai társaság is gázüzletágat adott el az oroszoknak.

Cél, a balliberálisok lenullázása

Az önkormányzati választásról Orbán Viktor Kötcsén azt mondta: úgy kell megnyerni október 12-én a választást mindenhol, hogy az eredmények azt üzenjék a másik oldalnak, hogy a balliberálisok esélye arra, hogy visszatérjenek a hatalomba, a „nullával" egyenlő. Orbán Viktor ezen a ponton idézte fel korábbi, elhíresült kötcsei beszédét, miszerint, a cél, a jobboldali kormányzó erő több ciklusra rendezkedjen be, és a mostani második kétharmad is efelé mutat.