Az olaszok nagyon bíznak a kormányukban

2014.09.07. 13:40

A gazdasági  nehézségek ellenére a Matteo Renzi vezette római kormány továbbra is élvezi a lakosság bizalmát – derült ki a Corriere della Sera olasz napilapban vasárnap megjelent felmérésből. Az olaszok 58 százaléka támogatja a Renzi-kormányt több mint hat hónappal a megalakulása után. Júliusban a kormányba vetett bizalom 59 százalékos volt. 

A miniszterelnök támogatottsága tovább nőtt: Matteo Renzi népszerűsége 64 százalékra ugrott, ami júliushoz képest 3 százalékpontos erősödést jelent. Egyedül a Renzi-kormány gazdasági lépéseiről negatív a véleménye az olaszok 46 százalékának, miközben 42 százalék pozitívnak tartja őket.  

Az olaszok nagyon kedvelik Matteo Renzi kormányfőtForrás: AFP/Leon Neal

A Corriere della Sera felmérése „meglepetésnek” nevezte a Matteo Renzi vezette kormány kitartó népszerűségét a továbbra is negatív olasz gazdasági eredmények, az olasz sajtónak és a gazdasági élet képviselőinek a kormánnyal szembeni egyre gyakoribb kritikái ellenére. A napilap magyarázata szerint a miniszterelnökben csak a sajtó, a fogyasztás csökkenésétől sújtott kereskedők, és a szakszervezetek csalódtak, az olaszok általános bizalma azonban nem rendült meg.

Renzi és kormánya február 22-én tette le esküjét. A Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) a májusi európai parlamenti választásokon mindenkori legjobb eredményét, 40,8 százalékot szerezte meg.