Kilenc évre enyhítették egy fiatalkorú börtönbüntetését

Vágólapra másolva!
Tizenkét év helyet kilenc évre küld börötönbe egy fiatalkorút a Debreceni Ítlőtábla. A hajdúszováti férfi ittasan cigarettát kért áldozatától, de nem kapott ezért úgy megverte, hogy később belehalt. Azért enyhítették a büntetését, mert nem lehetett megállapítani, hogy különös kegyetlenséggel ölt volna. 
Vágólapra másolva!

Az első fokon kiszabott 12 évről kilenc évre enyhítette a fiatalkorú R. Dávid börtönbüntetését hétfőn kihirdetett jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság.

Az ítélőtábla a fellebbezések nyomán a minősítést vizsgálta, és megállapította, hogy az emberölés alapesetéről van szó, és nem állapítható meg, hogy különös kegyetlenséggel történt volna. Mivel a bűncselekménynél fiatalkorú elkövető esetében a büntetési tétel maximuma tíz év, enyhíteni kellett a szabadságvesztés időtartamát.

Az ítélőtábla a másodrendű vádlott R. Tamás esetében jóváhagyta az első fokon kiszabott két év börtönbüntetést.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2012 szeptemberében az elsőrendű vádlott Hajdúszováton egy sörözőből ittasan hazaindulva találkozott a későbbi sértettel, aki szintén ittas állapotban volt. A vádlott cigarettát kért tőle, de nem kapott, ezért bántalmazni kezdte, a fejét többször ököllel megütötte, és a férfi egy vízelvezető árokba esett.

R. Dávid a sértettet arccal a talaj felé fordította, majd hazament, és számítógépen játszani kezdett. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy másnapra meghalt, megállapították, hogy életét szakszerű segítségnyújtással sem lehetett volna megmenteni.

A vádlott a véres ruháit elvitte a másodrendű vádlotthoz, elrejtették egy közeli nádasban, másnap pedig elégették. A másodrendű vádlott tisztában volt azzal, hogy társának ruházata miért volt véres – közölte a táblabíróság.