Kirúgta a bírónő a Rezesová-per elfogult szakértőjét

Vágólapra másolva!
Kizárták a hétfői tárgyaláson a szlovák milliomosnő perének egyik szakértőjét, mert elfogult szakvéleményt adott le. A hosszúra nyúló tárgyalás első érdekes, sőt már-már mulatságos momentuma volt, amikor a szakértő úgy állt a bíróság előtt, mintha vádlott lenne. 
Vágólapra másolva!

Szakértői vélemények meghallgatásával folytatódott hétfőn Eva Rezesová büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken. A tárgyalás már a kezdetekor érdekes fordulatot vett. A bírónő előtt először Kovács Miklós állt, akit még az elsőfokú tárgyalás előtt kért fel független szakértőként Rezesová ügyvédje, Novák Péter. Később, az elsőfokú tárgyaláson már a bíróság is független műszaki szakértőnek alkalmazta, nyáron be is adta a szakvéleményét.

Fotó: Bielik István - Origo

Miért nem színes?

Ezen a bírónő azonban finoman szólva is kiakadt. Stubeczky Sarolta hosszan fejtegette, hogy mi minden nincs rendben a 18 oldalas írással. Kovács Miklós szakvéleménye egyébként leginkább egy korábbi szakértő, Császár Gergely véleményét bírálta. Kovácsnak például az is problémája volt, hogy nem színes példányokat kapott az említett szakvéleményből. A bírónő szerint a bíróság nem áll úgy anyagilag, hogy színesben nyomtathasson, de ezzel eddig senkinek sem volt problémája.

„Arrogánsan” támadott

Fotó: Bielik István - Origo

Azon túl, hogy nem kapott színes példányokat, Kováccsal más gond is akadt. A bírónő szerint az említett szakvéleménnyel semmi baj nem lenne, ha Rezesová ügyvédje írta volna, nem pedig egy független szakértő. Kovács Miklós egyébként leginkább egy előző szakvéleményt támadott, meglehetősen „arrogáns” stílusban.

Nem kért pénzt

A bírói tanács Forrás: Bielik István

Az i-re a pontot végül az tette fel, hogy a szakvéleményen a szerző nem kért munkadíjat, pedig erre volt lehetősége. A bírónő szerint ennek két oka lehet. Ironikus először azt mondta: az írás vagy magánszorgalomból született az igazság minél gyorsabb kiderítése érdekében, vagy egyértelműen Novák Péter megbízásából.

Vert seregként távozott

Stubeczky Sarolta mindezt mérlegelve végül is kizárta Kovácsot a további eljárásból. A szakértő szeretett volna szólni, azonban erre nem kapott lehetőséget. Maradhatott volna a tárgyalóteremben, de nem tette. A bírónő előtte ugyanis szóban alaposan kioktatta a szakértőt.