A New York Timesban kritizálja az Orbán-kormányt a CEU professzora

Vágólapra másolva!
A jelentős európai uniós támogatás odaítélése és az Orbán-kormány sajtószabadságot korlátozó intézkedései közötti ellentmondásra világít rá a New York Timesban a CEU egyik professzora. Szerinte a támogatás folyósítását a sajtószabadság visszaállításához kellene kötni.
Vágólapra másolva!

Magyarország annak a nyugtalanító példája, hogyan képes egy politikai elit visszafordítani a demokráciát, akár Európa szívében is – olvasható a New York Times amerikai lap internetes oldalán hétfőn megjelent publicisztikában.

A szerző, Philip N. Howard információs technológiával, demokráciával és társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó kanadai szociológus, a Közép-európai Egyetem (Central European University) és a Washingtoni Egyetem (University of Washington) professzora.

Írásában Howard azt az ellentétet domborítja ki, amely az

magyar kormány tettei és az Európai Unió sok milliárd eurós támogatásának odaítélése között húzódik.

Howard emlékeztet arra, hogy a sajtószabadság érvényesülését megfigyelő Freedom House már csak részben szabadnak minősíti a magyarországi sajtó helyzetét, és részletesen taglalja Orbán Viktor miniszterelnök médiastratégiáját. Ennek az elemeit is felsorolja:

  • teljesen kézben tartja a médiahatóságot,
  • politikai kinevezetteket ültet még az alacsonyabb pozíciókba is,
  • a médiahatóság a tartalom felett is ellenőrzést gyakorolhat,
  • ez „a kétségbe vonható függetlenségű” szervezet bírságok kiszabására, működési engedély visszavonására, cégek bezárására is jogosultságokat kapott,
  • ráadásul a sajtó szereplőinek olyan részletes adatokat kell szolgáltatniuk a hatóságok felé, amilyet sehol máshol Európában nem várnak el.

A szerző felidézi, hogy áprilisban, a választási kampány idején minden nagyobb sajtótermékből Orbán Viktor és a Fidesz folyt, akiket zömében pozitív fényben tüntettek fel. Amikor Budapesten sétált ebben az időszakban, mindenütt csak mosolygós kormányzati politikusok óriásplakátjait látta – írta.

Arról is ír, hogyan támogatja a kormány állami cégek reklámmegrendeléseivel a baráti sajtótermékeket, és hogyan bünteti a kritikusokat ezek megvonásával. Megemlíti a reklámadót is.

Újraválasztása óta pedig az Orbán-kormány rászállt az internetes sajtóra is – olvasható a cikkben. Howard ír

  • a HVG körüli bizonytalanságokról,
  • "a Deutsche Telekom német nagyvállalat egyik médiaipari leányvállalata" főszerkesztőjének egyes miniszterek költségtérítésével kapcsolatos cikkekkel összefüggésbe hozott leváltásáról és
  • az RTL Klub-tulajdonos Bertelsmann reklámadó elleni tiltakozásáról.

A szerző emlékeztet az EU korábbi, Orbán-kormányt ért kritikáira és a mostani jelentős támogatás odaítélésére.

Ha visszatartották volna a pénzt, akkor Orbán mutathatná be az EU-t agresszorként, így viszont, a támogatás elnyerésével belőle lesz a mostaninál is rosszabb agresszor, állítja. Azt javasolta, hogy a támogatás folyósítását olyan intézkedésekhez kössék, amelyek a magyarországi sajtó Orbán Viktor

– olvasható az amerikai lap véleményoldalán.