Vágólapra másolva!
Megvonták a bizalmat a főpolgármester-jelölti mezőny egyetlen női indulójától a szociáldemokraták. Schmuck Andor pártelnök az Origónak a részletekre nem tért ki, csak annyit mondott: jelöltjük, Fürst Izabella súlyos politikai hibát követett el. Ezt egyébként ő maga is elismerte videoüzenetében.
Vágólapra másolva!

Noha az induláshoz szükséges 5000-nél több aláírást is összegyűjtötte a hétfői határidőre a szociáldemokraták főpolgármester-jelöltje, az ajánlóívek leadása előtt néhány órával a jelölő szervezetek megvonták a bizalmat Fürst Izabellától. Nem visszalépett valamely más jelölt javára, hanem megvonták tőle a bizalmat, így sem a szociáldemokraták jelöltjeként, sem pedig függetlenként nem indul el az októberi önkormányzati választáson.

A célegyenesből fordult vissza

Mindössze két órával az ajánlószelvények leadására szabott törvényi határidő lejárta előtt lépett vissza a jelöltségtől a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Magyar Nők Szövetsége közös főpolgármester-jelöltje. Fürst Izabella volt a főpolgármester-jelölti mezőny egyetlen női tagja, aki a "Budapesten NŐ az esély" szlogennel kampányolt.

A célegyenesből fordult vissza Forrás: Magyar Nők Szövetsége

Fürst Izabella a nőszövetségnek 2012 óta tagja, három nyelven – köztük dánul folyékonyan beszél. Szinte az utolsó pillanatban vált jelöltté, miután a szociáldemokraták addigi főpolgármester-jelöltje, Árok Kornél váratlanul visszalépett. Az új jelölt elvált édesanya, óvónő, de dolgozott kozmetikusként, szerzett szociálismunkás-képesítést, és hamarosan szociológiából is diplomázik.

Politikailag rutintalan volt, hibázott

"Politikai rutintalanságom miatt elkövettem egy hibát, így elfogadom, hogy az engem jelölő szervezetek visszaléptettek" – mondta videoüzenetében a jelölt, aki egyúttal megköszönte az őt támogatók bizalmát. Jelezte: több mint hatezer ember írta alá az ajánlóívét, támogatva ezzel az indulását a főpolgármester-jelölti versenyben.

Fürst Izabella videoüzenetben kért bocsánatot az őt támogató választóktól Forrás: Schmuck Andor Facebook-oldala

"Nem szeretnék következmények nélküli országban élni, ezért vállalom a felelősséget" – folytatta rövid üzenetét Fürst Izabella, de nem említette, mi volt a hiba, amely miatt megvonták tőle a bizalmat.

Schmuck: "Rákérdeztünk, elismerte"

Nem árulta el kérdésünkre a bizalomvesztés okát a szociáldemokraták elnöke sem. Schmuck Andor az Origónak csak annyit mondott: jelöltjük elkövetett egy nagy politikai hibát, amely politikai rutintalanságából fakadhatott. "Rákérdeztünk, elismerte – ennyi történt" – magyarázta a részletek említése nélkül a pártelnök.

Schmuck Andor hozzátette: arról, hogy milyen természetű volt ez a politikai hiba, csak az október 12-i választás után beszélnek, mert nem szeretnék ezzel rontani a többi jelöltjük politikai esélyeit. Megjegyezte, hogy miután az ügy a tudomásukra jutott, választhattak: vagy elhallgatják, vagy megvonják a bizalmat a jelölttől, és szerinte ez utóbbi volt az egyetlen helyes választás.

Nem az ajánló aláírások miatt történt

Schmuck Andor kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy Fürst Izabellától az ajánlásokkal összefüggésben megjelent sajtóhírek miatt vonták volna meg a bizalmat. A Népszabadság szombaton arról írt, hogy forrásai szerint a Fidesz Budapesten segítséget nyújt a szociáldemokratáknak, hogy összegyűljön a főpolgármester-jelöltjük indulásához szükséges ötezer ajánlás.

Schmuck Andor szerint főpolgármester-jelöltjük nagy politikai hibát követett el Fotó: Hámori Zsófia - Origo

A lap informátora szerint több kerületbe is küldtek üres ajánlóíveket, és – igen szoros határidőt szabva – arra utasították a helyi szervezeteket, hogy azokra a saját íveikről másolják át a Fideszt támogató polgárok személyes adatait. Állítólag több száz aláírást várnak a Fürst Izabella nevére kiállított nyomtatványokon, amelyeket nyilvánvalóan csak ő vagy megbízottja vehetett át a választási irodától.

Schmuck Andor erről az Origónak azt mondta, "ez a legnagyobb hülyeség", amit hallott a kampányban. Szerinte a Fidesznek semmi érdeke nem fűződött volna ahhoz, hogy az ő jelöltjük indulását segítse. Arra a kérdésünkre, hogy ettől függetlenül biztos-e abban, hogy ilyen nem történt, azt válaszolta: "Ilyen a józan ész szabályai szerint nem történhetett."