A rendőrség szerint nem volt túlzó és megfélemlítő a házkutatás

2014.09.09. 21:06

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, valamint ahhoz kapcsolódóan további öt helyszínen tartott házkutatás nem volt túlzó, demonstratív vagy megfélemlítő jellegű.

 A rendőrség erről szóló állásfoglalása a police.hu oldalon jelent meg kedden a hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárás ügyével összefüggésben, amelyben hétfőn több helyszínen hajtottak végre házkutatást, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A rendőri intézkedés ellen az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, az LMP és az MSZP is közleményben tiltakozott, a hétfő esti órákban pedig civilek több száz részvevővel zajló spontán tüntetést is tartottak. 

A bevetési osztály rendőrei biztosítottak 

Az NNI közleményében azt írta, hogy hétfőn hat helyszínen tartottak házkutatást 8 és 22 óra között, az intézkedésben a korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály 43 tagja vett részt. A házkutatásokat a bevetési osztály állományából nyolc rendőr biztosította, jelenlétük szükséges és indokolt volt.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a házkutatások során a nyomozó hatóság a büntetőeljárásról szóló törvény valamennyi rendelkezését betartotta: a házkutatások elszenvedői valamennyi esetben a helyszínen voltak, emellett ahol a jogszabály előírta, hatósági tanúk is megjelentek. A házkutatások módja ellen egy magánszemély jelentett be panaszt, három házkutatás ügyében pedig az arra jogosult nyolc napon belül nyilatkozik - fűzik hozzá.