Bérletre adják a kenyeret Óbudán

kenyér kenyérbérlet szociális támogatás málta
Vágólapra másolva!
Bérletre ad olcsó kenyeret a Magyar Máltai Szeretetszolgálat: az októberben induló jótékonysági programban 20 szelvényes bérletet kapnak a belső-óbudai rászoruló családok és nyugdíjasok, akik száz forintért vehetnek egy kilós veknit. Hogy ki számít rászorulónak, az önkormányzat dönti el - a hajléktalanoknak nem jár bérlet, pedig örülnének neki.
Vágólapra másolva!

Októberben indul a Mindennapi kenyerünk- jótékonysági program, aminek lényege, hogy havi bérlettel a kenyér is olcsóbb lesz a Máltai Szeretetszolgálat óbudai, pékségében.

A Zápor utcai szociális pékség már két éve működik, a helyiséget az önkormányzattól kapták meg, ingyen. „Naponta egy tonna kenyeret termelünk ki, aminek 70-80 százaléka a budapesti szociális intézményekbe, hajléktalanszállókra kerül. Most közvetlen környezetünkön, a rászoruló nagycsaládosokon és nyugdíjasokon is szeretnénk segíteni" - mondta el Győri Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Munka közben a Máltai Szeretetszolgálat pékei. Heten dolgoznak itt, felvételük előtt mindnyájan hátrányos helyzetűek voltak. Forrás: Koncz Tamás - Origo

Egy bérlettel 10 kilót

Hozzátette, az MMSZ a jótékonysági program költségeinek felét állja, a másik felét három óbudai étterem havi adományaiból fedezik. Az alelnök számításai szerint az idősek heti egy-két alkalommal, a nagycsaládosok viszont naponta használnák a bérletet. A 20 szelvényes kártya fél kilónként ad kedvezményt, vagyis 10 kiló kenyeret lehet venni vele ezer forintért.

A jótékonysági program keretében egyszerre 100 nagycsaládoson és nyugdíjason tud segíteni havonta az MMSZ, a megcélzott területen, Belső-Óbudán viszont közel ezer rászoruló él. Hogy ki kaphat olcsó kenyeret, azt az óbudai önkormányzat dönti el, együttműködve a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokkal -ők osztják ki az említett 20 szelvényes bérleteket is.

Nem kampány, jótékonyság

Nem mindig ugyanazok járnak jól, havonta változhat, hogy kinek ítéljük meg a kedvezményt. Az sem kizárt, hogy egy család több bérletet is kap, ha tényleg szükséges - hangsúlyozta az Origónak Bús Balázs. aki nem tart attól, hogy kampányfogásnak tekintik majd az októberben induló jótékonysági akciót.
Mint mondta, folyamatosan szerveznek ilyen jellegű programokat- fél évvel ezelőtt a kerületi gyerekek reggeliztetését oldották meg, a családsegítő szolgálaton keresztül pedig napi 600 adag készételt osztanak ki a kerületben.

Száz forintba kerül egy kiló kenyér, ha bérlettel veszik. Forrás: Koncz Tamás - Origo

A hajléktalanoknak nem jár

A kenyérbérlet nem jár a hajléktalanoknak - Bús Balázs szerint azért, ellátásuk nem kerületi feladat.
Nekik a szállókon és melegedőkön is jut napi ellátás, a máltaiak szociális péksége pedig alapvetően őket látja el ingyen kenyérrel - emlékeztetett a polgármester.

Ebből nem esznek

„Mindennap itt csövezünk, de sosem ettünk még a máltaiak kenyeréből" - állította a barátaival a Flórián téren tanyázó Tamás. Szerinte a jó falatokat, a kenyeret a szállók állandó lakói, a "csókosok" kapják- nekik, utcán élőknek nem is jut. "A Miklós utcai szállójukról csak nagy könyörgés, majd anyázás után adtak pár doboz konzervet. Pokrócot se kapunk, azt mondták kell a bentieknek. Akkor nekünk ne kéne? Aludt már maga az utcán?" - kérdezte Tamás, aki kérdésünkre elmondta, örülne a bérletes rendszernek, de ha nem kap úgy is jó, megveszi a kiló kenyeret majdnem ugyanannyiért egy hipermarketből.

A szocális pékség belső tere. Itt kell felmutatni a bérleteket. Forrás: Koncz Tamás - Origo

Az utcán más segít

Krízishelyzetbe került, legyengült embert sosem küldünk el, de ez nem azt jelenti, hogy a hajléktalanok minden kérését, követelései teljesíteni kell - mondta el a Miklós utcai szállót ért kritika kapcsán a Máltai Szeretetszolgálat szóvivője.

Romhányi Tamás elismerte, hogy a Miklós utcában alapvetően a szálló és a nappali melegedő gondozottjai jutnak ellátáshoz - de ez is így van rendjén. A szállón kívülieket az utcai gondozószolgálat kell segítse, de a rászorulók maguk is elmehetnek ételosztásokra, például a Széll Kálmán vagy az Etele térre.

A vándorlókat nem érik el

A Máltai Szeretetszolgálat Óbudán 180 hajléktalant lát el utcai gondozás keretében, az éjjeli menedékhelyen és a nappali melegedőn pedig együtt 90 rászorulót tudnak fogadni. A szolgálat szerint nagyjából ennyi fedél nélkül él a kerületben - és közel 30 "vándorló", akik az erdőkben húzzák meg magukat, semmilyen ellátást nem igényelnek.