Megnyirbálná a Kehi a HÖK-ök befolyását az egyetemi szenátusokban

Vágólapra másolva!
Három főben maximalizálná a HÖK-képviselők számát a szenátusokban a Kehi. Azt is rendeletben szabályoznák, mennyi támogatást kaphatnának.
Vágólapra másolva!

A diákszervezetek túlzott befolyása miatt három főben maximalizálná a hallgatói önkormányzat (HÖK) részvételét az egyetemi és főiskolai szenátusokban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). A hivatal kormányrendeletben rendezné a diákképviseleteknek nyújtható támogatások mértékét, és azt is törvénybe foglalnák, hogy a rektor, illetve a kancellár felel a hallgatói önkormányzatok - legalább kétévenkénti - ellenőrzéséért – írja a Magyar Nemzet egy Kehi-jelentés alapján.

A lap szerint ebben több jogszabálymódosítást is indokoltnak neveznek a HÖK-ök működésével kapcsolatban. A lap emlékeztet arra, hogy intézmények legfőbb döntéshozó szerveiben, a szenátusokban legalább 20, legfeljebb 25 százalékos lehet a hallgatók aránya, ami azt eredményezi, hogy egyes esetekben a diákoknak nagyobb érdekérvényesítési lehetőségük van, mint az adott ügyben érintett karnak.

Nagyok a különbségek

A diákképviseletek támogatása mértékének rendeleti megszabását azzal indokolják, hogy a vizsgált négy évben az ELTE 500 millió forint támogatást biztosított hallgatói önkormányzatának, míg a kevesebb mint feleannyi diákot tömörítő Nyugat-magyarországi Egyetem csak 65,8 milliót. Ekkora eltérés pedig a hivatal szerint már nem magyarázható a hallgatók és karok számával.

A visszaélések megelőzése céljából indokolt a HÖK szervezeti kereteinek és az ellátott feladatoknak, hatásköröknek jogszabályi szintű meghatározása is a Kehi szerint – olvasható a lapban.