Perre mennek a szakszervezetek

Hogyan lehet ennyire alacsony egy villamos alacsonypadlós
A BKK-BKV Combino villamosa elindult a Nyugati pályaudvar előtti megállójából Buda irányába a Nyugati téren. Háttérben a Nyugati pályaudvar épülete, amelynek terveit az osztrák August de Serres építész és az Eiffel-toronyról később világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel cége készítette. A Nyugati pályaudvar 1877. október 28. óta szolgálja a közösségi közlekedést.
Vágólapra másolva!
Próbaperek sorozatát indítaná el három budapesti közlekedési szakszervezet, szerintük ugyanis már két éve nem a hatályos jogszabályok szerint számolják el tagjaiknak a távolléti díjat; a Budapesti Közlekedési Központ ezt cáfolja.
Vágólapra másolva!

Közjegyzői fizetési felszólítást küld a jövő héten a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége a Budapesti Közlekedési Vállalatnak, amennyiben nem kap érdemi választ a távolléti díj, illetve az ahhoz kapcsolódó bérpótlékok visszamenőleges elszámolását és kifizetését kérő levelére – erősítette meg a Népszabadság információit Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke, aki szerint a visszatartott munkabér összege több százmillió forintra rúghat. A BKV az elmúlt két évben legalább 6000 embernek nem fizethette ki a törvényesen járó bérpótlékot a távolléti időre – írja a Népszabadság.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

A több műszakban dolgozóknak többek között a szabadságuk idejére is jár a rendes beosztásuk szerinti bérpótlék, de információink szerint csak a távolléti díjat kapták meg, a bérpótlékot nem – mondta a lapnak Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A szakszervezet becslése szerint a BKK közel 800 dolgozója kapott kevesebbet a távolléti díjak hibás elszámolása miatt 2012 nyarától. A BTDSZ felhívta a BKK figyelmét, hogy nemleges válasz, illetve az érdemi válasz elmaradása esetén bírósághoz fordul.

A Népszabadság információi szerint a Jager István vezette Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is levélben kért új elszámolást.

A BKK sajtókommunikációs irodája a lap érdeklődésére ugyanakkor azt közölte, hogy "a BKK és a BKV Zrt. a távolléti díjak számítása során a munka törvénykönyve és a kollektív szerződés alapján jár el, a bérpótlékokat az előírásoknak megfelelően a távolléti díjban elszámolják".