Vágólapra másolva!
A Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. egy hónapos, délutántól reggelig tartó erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Vértes és Gerecse egyes területrészein a gímszarvasok vadászata miatt.
Vágólapra másolva!

Kocsis Mihály, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, szeptember 10-től október 10-ig naponta délután 4 órától reggel 9 óráig tilos az erdőkben tartózkodni és közlekedni. A korlátozás a parkerdők, az Agostyáni Arborétum és az Országos Kéktúra útvonalának kivételével minden más jelölt vagy jelöletlen turistaútra, közlekedési útra kiterjed – számolt be a 24 Óra.

A szarvasbőgés fokozott veszélyt jelent az utakon is, mert a bikák ilyenkor gyakrabban változtatnak helyet, és a kirándulók, gombászok jelenléte még fokozottabb mozgásra ösztönzi a vadat.

Nem érvényes egész napra

Ebben az időszakban kerül sor a gímszarvasok vadászatára, hivatásos vadászok irányításával, késő délután, este, illetve hajnalban egyéni les-, vagy cserkelő-vadászatokon. Az erdőlátogatási korlátozás bevezetésével a feladatukat végző vadászoknak kevésbé kell számítani veszélyhelyzetre.

Kis Balázs, a társaság vadászati ágazatvezetője a lapnak elmondta, az erdészet területén a tervszerű vadgazdálkodás alapján idén 793 gímszarvas bikát, 1044 ünőt és 883 borjút lehet elejteni. Ezek az értékek 26 százalékkal magasabbak a tavalyinál, megfelelve az országos állománycsökkentési törekvéseknek.