A rabokat kevesebb pénzből etetik, mint a betegeket

Kórház élelmezés
Vágólapra másolva!
Az állam nem tudott választ adni arra,  hogy kórházanként mennyit költöttek tavaly a betegek étkeztetésére, az viszont kiderült, hogy többet, mint a fogvatartottak kosztjára.
Vágólapra másolva!

Többek között arról kérdezték újságírók az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy kórházanként mennyit költöttek tavaly a betegek étkeztetésére, és mekkora a napi háromszori étkeztetésére megállapított napi kvóta.Forrás: MTI/Balázs Attila

A közérdekűadat-igénylés aprópója az volt, hogy augusztusban létre hozták a KórháziKoszt nevű Facebook-oldalt, amely az egészségügyi intézményekben a betegeknek felszolgált ételek fotóit gyűjti össze. A tapasztalatok szerint a kórházi koszt minősége nem megfelelő, a kezdeményezők a fotók segítségével igyekeznek felhívni a döntéshozók figyelmét a problémára.

Forrás:Facebook

Az állam nem adatkezelő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában azt közölte, hogy a napi nyersanyagnorma összege 2013-ban és 2014-ben is nettó 550 Ft/beteg. A 2010 óta államosított kórházak költéseire vonatkozó kérdésekre ugyanakkor azt válaszolták az adatok iránt érdeklődő Vastagbőr blognak, hogy ők nem adatkezelők, vagyis nem tudják megmondani, hogy az állami tulajdonba került egészségügyi intézmények mennyit költenek a betegek élelmezésére, és kikkel állnak szerződésben.

A rabokra 400 forintból főznek

A blog az EMMI mellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára is beadta a közérdekűadat-igénylési kérvényt, amelyben hasonlókat kérdeztek, mint a minisztériumtól.
A BVOP válaszából többek között az is kiderült, hogy a fogvatartottak élelmezésének nettó normája tavaly és idén is nettó 400 Ft/ volt fogvatartottanként.

Az ügy érdekessége, hogy a börtönökben 150 forintal kisebb a forintban meghatározott fejadag, mint a kórházakban, ahol viszont a koszt minősége silány.