Vágólapra másolva!
Tarlós István anatómiai felépítését is elemezték a CÖF rendezvényén, ahol a kormányfő melletti szimpátiatüntetéseket szervező civilek ezúttal az újraválasztására készülő főpolgármester mellett kampányoltak. A CÖF-alapító Csizmadia László az Origónak azt mondta, nem készítenek Tarlós kihívóit lejárató politikai kampányt, mert "akkora a főpolgármester-jelölt támogatása, hogy erre nincs is szükség".
Vágólapra másolva!

A pocsék idő ellenére legalább százan voltak kíváncsiak az Orbán Viktor és kormánya mellett békementeket szervező Civil Összefogás Fórum rendezvényére, amelyen ezúttal nem egy újabb szimpátiatüntetést, hanem Tarlós István főpolgármester újraindulásának támogatását jelentették be.

Tarlós István anatómiáját elemezték

A bő egyórás rendezvény több mint felében a CÖF vezetői méltatták Tarlós Istvánt, a többiben pedig az újraválasztására készülő főpolgármester saját magát. A CÖF egyik vezetője, Fricz Tamás például odáig ment, hogy megállapította: "Tarlós István alkatilag és karakterében is elkötelezett a közjó iránt."

Minden a helyére került a CÖF és Tarlós István bejelentése előtti percekben Fotó: Dudás Szabolcs

A CÖF alapítója, Csizmadia László pedig arra emlékeztetett, hogy négy éve támogatásuk jeléül jelképesen átadták Tarlós Istvánnak Budapest kulcsát, majd győzött is. Most is erre számítanak, és remélik, hogy a főpolgármester folytathatja - ezúttal már öt évig - a megkezdett munkát.

Szinte magasztalta a CÖF a politikust

Nem spóroltak a pozitív jelzőkkel a CÖF felszólalói, amikor a főpolgármester jellemét és rátermettségét, valamint az eddig végzett munkáját dicsérték. Kompromisszumkész, de nem megalkuvó, megállította Budapest eladósodását, beleállt a konfliktusokba, akár a kormánnyal szemben is - mondta Csizmadia.

Elhangzott a felszólalóktól, nincs idő arra, hogy Tarlós "szívós munkájának minden eredményét felsorolják", de azért megpróbálták. Ide sorolták a már 2003-ban elkezdett 4-es metró átadását, a 3-as felújításának előkészítését, és - visszatérve jellemére - azt is, hogy "szociális érzéke megkérdőjelezhetetlen".

Ifj. Lomnici Zoltán szerint még nem sikerült a kommunista örökséget felszámolni Fotó: Dudás Szabolcs

Laudációjában ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF jogásza arról beszélt, hogy Tarlós a korábbi évek "korhatag maradványaitól" és a kommunista örökségtől próbálta megszabadítani a várost, de utóbbi téren még lát tennivalót. Ahogy a közlekedési dugók visszaszorítására és az ingyenes wifire is lenne igény - tette hozzá.

Nem kímélték Demszkyt és a kihívókat

Noha a Budapestet Tarlós előtt 20 évig irányító Demszky Gábor nevének kiejtését is kerülték a felszólalók, többször utaltak rá és az akkori városvezetésre. Fricz Tamás szerint például annak idején nem az emberek érdekét nézték Budapest irányítói, csak az volt a céljuk, hogy "a korrupciós pénzek a zsebükbe folyjanak".

Csizmadia László úgy vélte, Tarlós István politikai ellenfelei "csak a futottak még kategóriába tartoznak" Fotó: Dudás Szabolcs

Csizmadia László is kiemelte, hogy Tarlós szerinte korrekt ember, akire elődeivel ellentétben nem vetül a korrupció árnyéka. Nem sokra tarthatja a CÖF-elnök Tarlós István mostani kihívóit sem, hiszen róluk azt mondta: "ellenfelei csak a futottak még kategóriába tartoznak".

Ígérik: nem lesz lejárató kampány

Nem várható, hogy az önkormányzati kampányban a tavaszi parlamenti választást megelőző "felvilágosító" tevékenységhez hasonlóba kezdene a CÖF - mondta az Origo kérdésére Csizmadia László. Emlékezetes, hogy tavaly év végétől hónapokon át a baloldal vezető politikusait bemutató - az érintettek szerint őket lejárató - plakátokat és szórólapokat gyártott a CÖF. Ilyesmit ezúttal Tarlós István politikai ellenfeleiről nem készítenek, mert - mint Csizmadia megjegyezte - "akkora a főpolgármester-jelölt támogatása, hogy erre nincs is szükség".

Budapesten 20 évig nem történt semmi

Nem szereti a kampányidőszakot, és mielőbb túl szeretne rajta lenni - kezdte egy vallomással Tarlós István. Szerinte nem is az a baj, hogy a kampány az érzelmekről szól, inkább az, hogy megjelennek ilyenkor az indulatok is. A múltra röviden kitérve megjegyezte: Budapesten 20 évig nem történt semmi.

Tarlós István szerint az elmúlt években Budapest sokat lépett előre, élhetőbb lett Fotó: Dudás Szabolcs

Az elmúlt négy évben viszont nagyon is sok minden - folytatta. Hosszan sorolta, mi mindent tettek ez idő alatt: ő is megemlítette a 4-es metró átadását és a 3-as vonal felújítását, valamint eredményként könyvelte el, hogy bár a baloldali sajtó kéthavonta riogat a BKV csődjével, lám, még sosem ment csődbe.

Tarlós jelezte: nem az a lényeg, hogy ki mit ígér, mikor áll fel a hordóra, és mivel kábítja a fővárosiakat, szerinte a tettek sokkal többet mondanak. Az elmúlt négy évét értékelve megállapította, hogy "Budapest nagyokat lépett előre az élhető városok listáján", ezt pedig szerinte senki nem tagadhatja el.

Nemzeti társadalmi szerződést kötöttek

Neve alapján egy egyszerre nemzeti és társadalmi szerződést is kötött egymással a CÖF és Tarlós István. A főpolgármester szerint azért a CÖF-fel írják alá ezt a megállapodást, mert ők Magyarország és Budapest legnagyobb civil szervezete, ő pedig komolyan veszi a civilekkel folytatott párbeszédet.

Csizmadia László hosszan méltatta az újraválasztására készülő Tarlós Istvánt Fotó: Dudás Szabolcs

Egy kampányban szerinte mindig hízelegnek a politikusok a civileknek, de úgyis lehetetlenség mindegyikkel kapcsolatot tartani, és a civilek minden igényét teljesíteni. Ezért ő a CÖF támogatásáért cserébe azt vállalta, hogy az ő javaslataikat ismerteti a fővárosi döntéshozatalban.

Drukkolnak az Ökotársnak

A rendőrség felelős azért, hogy később, a nyomozás során tudja-e hozni azt az eredményt, amit egy” ilyen mértékű” rendőri fellépés előkészít – mondta a Parlament Tv Beszélgetés+ című műsorában Csizmadia László. A CÖF drukkol, hogy egyetlen civil szervezet se kerüljön olyan helyzetbe, hogy besározódjon.

Vidékre koncentrál a CÖF

Csizmadia László CÖF elnök szerint az önkormányzati kampányban nem vesznek részt. Jelenleg azokkal a polgármesterekkel keresik a kapcsolatot, akik a CÖF eddigi tevékenységét jónak találják. A CÖF elküldené észrevételeit, javaslatait a polgármestereknek, kedvező fogadtatás után pedig stratégiai szerződést írnak alá. Csizmadia László szerint a földtörvény szellemisége lehetőséget ad arra, hogy megélhetést segítő közösségi munkát végezzenek, segítenék a családi vállalkozásokat, a termeléstől a felvásárláson át az értékesítésig. Bár eddig csak három polgármester jelzett vissza, hogy együttműködne a CÖF-fel, de Csizmadia László szerint ez több lesz.

Illiberális demokrácia

Ne izmusokban gondolkodjunk, hanem abban, hogy az emberek jövője napról napra jobb, élhetőbb és biztonságosabb- mondta Csizmadia László annak kapcsán, hogy Orbán tusványosi beszéde téma volt az André Goodfriend amerikai ügyvivővel folytatott megbeszélésen is. A CÖF elnöke szerint nem szerencsés az „illiberális demokrácia ” szóösszetétel használata, az ugyanis egybecseng az „illegitim” jelzővel, Orbán pedig szerinte nem erről beszélt. Az amerikai álláspont az volt, hogy Orbánnak részletesebben kellett volna kifejtenie, mire gondol.

Le lehet váltani a kormányt

Csizmadia László szerint fejlődni csak úgy lehet, ha új dolgokat próbálunk ki, természetes ember az új dolgok kipróbálásánál nem mindig botladozás nélkül tudja végrehajtani az elképzeléseit. Lehetnek az új dolgokban eredmények és lehet negatív is a kísérlet, ezért fontos a kritikákat figyelembe venni. A CÖF álláspontja szerint a kormánynak mindenféle döntésével el kell számolni, a kritikákat figyelembe kell venni, ha pedig rosszul végzi a dolgát, le lehet váltani.