Több mint nyolcezren szeretnének polgármesterek lenni

Vágólapra másolva!
Összesen 8142-en pályáznak polgármesteri posztokra, és közel 36 ezren helyi képviselői helyekre az októberi önkormányzati választáson. Aparhanton és Tanakajdon senki nem akar polgármester lenni, Tanakajdon és Kishajmáson képviselőjelöltből sincs elég.
Vágólapra másolva!

Péntek éjfélig valamennyi helyi választási bizottságnak döntenie kellett a polgármester- és képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről. A Nemzeti Választási Iroda szombat délutáni adatai szerint 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, két településen viszont egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás.

A polgármester- és képviselőjelölteket hétfőn 16 óráig lehetett bejelenteni, a választási bizottságoknak négy napjuk volt arra, hogy megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek a meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A Valasztas.hu adatai szerint három településen még nem rögzítették az egyéni listás jelöltek nyilvántartásba vételéről született döntéseket: Bács-Kiskun megyében Kéleshalom községben hét, a Nógrád megyei Jobbágyiban három, a Veszprém megyei Papkesziben pedig nyolc egyéni listás jelölt nyilvántartásba neve mellett szerepel, hogy a bizottság döntésére vár.

Két helyen nem szavaznak polgármesterekre

Két településen - a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon - elmarad a polgármester-választás, mert egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba. A többi 3175 településen összesen 8142 jelölt indul, közülük 6506-an (79 százalék) függetlenként, 662-en egy jelölőszervezet képviseletében, 974-en pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként.

Budapesten a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul, a legtöbb - átlagosan több mint három - polgármesterjelölt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye településein indul. Átlagosan csak két polgármesterjelölt indul Győr-Moson-Sopron és Vas megyében: a 183 településen 382 polgármesterjelölt.

Azon a 3008 településen, ahol a lakosság száma nem éri el a tízezret, egyéni listán választják meg a képviselő-testületek tagjait, eredetileg 14 572-t. Nem indult azonban annyi jelölt a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahány tagból állna a testület, így azon a két településen elmarad a képviselő-választás.

Szolnokban tizenhatan mennek rá egy helyre

Az NVI nyilvántartása szerint 35 907 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, de ebben az adatban még nem szerepel Papkeszi, Jobbágyi és Kéleshalom - a honlap szerint szombaton még döntésre váró 18 képviselőjelöltje. A 35 907 képviselőjelölt közül 31 126 indul függetlenként, azaz több mint 86 százalékuk. 1981 képviselőjelöltet egy jelölőszervezet állított, 2800-an pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek

Az egy képviselői helyért versengő legtöbb jelölt Jász-Nagykun-Szolnok megyében van: 78 képviselői helyért 1261-en indulnak. Egy posztra több mint tizenhatan pályáznak. A legkevesebb versengő jelölt Vas megyében van: a 216 helyért 1491-en versenyeznek, ráadásul ebből 1431-en (95 százalék) függetlenként.

A 169, tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az 1638 egyéni választókerületi mandátumért 8302-en versengenek, 759-en függetlenként, 4834-en egy jelölőszervezet képviseletében, 2709-en pedig több jelölőszervezet jelöltjeként. A főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba.