Elvitték a Marx-szobrot a Corvinus Egyetem aulájából

Vágólapra másolva!
Még nem tudni, hova tették, de elvileg az egyetemen marad.
Vágólapra másolva!

Elszállították Karl Marx szobrát a Corvinus Egyetem aulájából hétfőn. Az egyetem későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy hova vitték. Korábban az intézmény azt közölte: nem távolítják el az egyetem területéről. Hozzátették: "Új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe."

Forrás: ybl2014.hu

A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence KDNP-alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy Magyarországon még szobra lehet Karl Marxnak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.

Az IKSZ a szobor elszállítását úgy kommentálta, hogy szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak. A mai nap azt üzeni a fiataloknak, hogy a rendszerváltás után 25 évvel végre saját maguk alakíthatják a jelenüket és a jövőjüket.

Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász, a róla elnevezett társadalomelméleti irányzat alapjainak megalkotója, a Corvinus Egyetem elődjének névadója.