Iskolások a gátakon, válságos a helyzet a Muránál

2014.09.15. 16:36

Továbbra is válságos a helyzet a Mura menti falvakban, Muraszemenyén még az általános iskolások is segítenek a védekezésben a gátakon. Eddig csak két embert kellett kitelepíteni, de a folyó szintje tovább emelkedik.

Már az M70-esről látszik, hogy Letenye térségében baj van, a sztráda külső sávját le kellett zárni az egyre emelkedő vízszint miatt. Muraszemenyére érve a főúton két autó áll, az egyikből egy idős hölgy kiabál az áramszolgáltató embereivel. Azt szeretné elérni, hogy ne kapcsolják ki a villanyt a faluban. Megnyugtatják, hogy erre néhány óráig még nincsen szükség. 

Muraszemenyére érkeznek a homokzsákokFotó: Polyák Attila - Origo

Az Ady Endre utcában rendőrök, a katasztrófavédelem és a vízművek emberei, valamint a helyiek lapátolják a homokot, az önkormányzat munkatársai pedig szendvicseket osztanak a Mura által visszaduzzasztott Csörgő-patakhoz vezető utcákban. Húsz-harminc ember zsákol, néhány ház udvarán pedig szivattyúkkal védekeznek. Egy kisfiút éppen az édesanyja terelget hazafelé, mert ebédelni kell. Rajtuk kívül még nyolc-tíz nyolcadikos gyerek dolgozik a töltésen, testnevelés órájuk lenne, de a sportpályát is elárasztotta a víz. „Ezért aztán a tornaóra helyett kihoztam pár fiút, hogy segítsenek a falu megmentésében” – mondja a helyi iskola tornatára.  

A nyolcadikosok tornaóra helyett rakják a homokzsákokatFotó: Polyák Attila - Origo

Éppen egy busznyi rendészeti szakközépiskolás érkezik, őket Körmendről rendelték ide. Egy asszony a töltést fényképezi, mint mondja, ő már nem aggódik, a hétvégén náluk belvizet kellett szivattyúzni, az azóta érkezett ár azonban, úgy fest, elkerüli őket. Az asszonyok lapátolják, a férfiak hordják a homokzsákokat, a nők közhasznú munkások, egyikőjük elmondta, hajnali öt óta dolgoznak. Nem tudják, mikor lesz vége a műszaknak, valószínűleg sötétedésig maradni kell.

A traktor is majdnem elsüllyedFotó: Polyák Attila - Origo

A töltés felől Stefanec Mária polgármester érkezik, arról beszél, hogy szombat óta folyamatosan szivattyúznak, eleinte a belvíz, később azonban már az árvíz miatt. A településhez tartozó Csernecen két embert ki kellett költöztetni a házukból, ők rokonoknál találtak menedéket.

A Zrínyi utcában zömében idős emberek éltek, így sok ház mára lakatlanná vált. Szombaton ezer zsák homokra volt szükség, vasárnap nyugodt volt a helyzet, ma reggelre azonban úgy megemelkedett a vízszint, hogy 25 ezer homokzsákot és kétkamionnyi homokot kellett hozni.

Hajnal óta lapátolják az asszonyok is a homokotFotó: Polyák Attila - Origo

A helyieknek semmire nincsen szükségük, mivel étkeztetésüket egy helyi vállalkozó és az önkormányzat megoldja. A vízművek meghatározta azokat a magassági pontokat a gátakon, ameddig sötétedésig minden körülmények között meg kell emelni homokzsákokkal a töltést.

Megérkezik Notthoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőrkapitányság szóvivője, aki elmondja, hogy ötven középiskolás és többtucatnyi rendőr dolgozik itt, de további negyvenet várnak, mert nagyon elkél a segítség.   

Mindenki kinn van a gátonFotó: Polyák Attila - Origo

Időközben Csernecen annyira megemelkedett a víz, hogy egy szakaszon le kell kapcsolni az áramot. Lehet, hogy később az egész faluban így kell tenni, ez a vízszint emelkedéstől függ.

A településen több ház ártérre épült, a helyiek egy hasonló áradásra emlékeznek, az 1972-ben volt, de meg sem közelítette a mostani szintet. Egy helyi férfi cigarettával a szájában a vizet nézve megjegyzi: Ausztria felől még nagyobb árhullám várható.