Orán Viktor felszólalásával indul az őszi parlament

Vágólapra másolva!
Tárgyalják a devizahiteles törvényt és Hiszékeny Dezső mentelmi jogát is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődhet az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az elsők között tárgyalhatják a kormány törvényjavaslatát a devizahitelesek kártalanításáról.

A délután 13 órakor kezdődő ülésen, két közelmúltban elhunyt képviselőre: a szocialista Kiss Péterre és a korábban az MDF színeiben politizáló Szűcs Istvánra emlékeznek majd.

A napirendi pontok tárgyalása előtt várhatóan szót kér Orbán Viktor, aki pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy a bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesekről szóló javaslatát. Az előterjesztés értelmében a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetésekről, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalják.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az előterjesztés általános vitája kedden kezdődik, ezt követően a parlament legkorábban szeptember 24-én szavazhat a törvényjavaslatról.

A képviselők hétfőn dönthetnek a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztéséről. Hiszékennyel szemben vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja merült fel. A Fidesz-frakció korábban jelezte, hogy megszavazza majd a mandátum kiadását.

Az azonnali kérdéseket és kérdéseket követően több nemzetközi szerződés kihirdetését tárgyalhatja a Ház, de terítékre kerülhet a használatarányos útdíj szabályainak módosítása is.