Fákat vágtak ki a hidegkúti csomópont miatt

CBA
Vágólapra másolva!
Két japánakácot vágatott ki a II. kerületi polgármesteri hivatal a Máriaremetei úton. Közlekedési csomópont épül azon a területen, 2 új kanyarodósávval, emiatt kellett kivágni a fáka. Aa helyükre négy újat ültet majd a kerület. A japánakác mutatós, de sokat kell takarítani miatta, hiszen a virágját, a termését és a levelét is hullatja.
Vágólapra másolva!

Két fát vágtak ki a II. kerületi Máraremetei úton felépített CBA előtt, a Bánffy György emlékparkkal szemben - hívta fel az Origo figyelmét egy olvasó, aki képeket is küldött a széles tönkökről.

Kivágott fák a II. kerületi Máriaremetei úton. Közlekedési csomópontot építenek a helyükre. Forrás: olvasónk

Útban voltak

Mint megtudtuk, a fakivágást nem a CBA rendelte el, hanem a kerületi polgármesteri hivatal, mivel helyükön közlekedési csomópont épül, két új kanyarodósávval. Az utat is kiszélesítik, ezért vágták ki szakhatósági engedéllyel a két kiöregedett japánakácot. Helyettük a kerület négy újat ültet majd a Máriaremetei út valamelyik oldalán - mondta el érdeklődésünkre Balaton Balázs, kerületi sajtóreferens.

Mutatós, de macerás

A japánakác (Sophor japonica) a századelő divatos utcasorfájának számított, és ma is elterjedtnek számít. Gyorsan és magasra nő, rendkívül ellenálló, igénytelen típus – mutatta be a fafajtát Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Megtévesztő a japánakác neve, hiszen nem az akácok családjába tartozik, és nem is Japánban őshonos. Forrás: Wikimedia Commons

A pagodafa néven is ismert díszfa azonban sok munkát ad gondozójának: nyár elején virágszirmai sárga hólepelként borítják be a környezetet, ősszel húsos terméseit potyogtatja, amiken könnyű elcsúszni. Az idősebb fák koronájáról emellett folyamatosan hullnak az elszáradt ágak, a japánakác emiatt állandó takarítást igényel.

Ha a II. kerületi polgármesteri hivatal újra a fatípus mellett dönt, akkor 5-10 év kell ahhoz, hogy a földlabdával ültetett sorfák megnőjenek, megerősödjenek – tette hozzá Megyeri Szabolcs.