Perel a nemzetpolitikai államtitkárság az Index cikke miatt

2014.09.16. 16:15

Az Index szerint maffia épült a kettős állampolgárságra és tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbent az íráson amely szerintük az egyszerűsített honosítást akarja lejáratni és pert indítanak a portál ellen. 

Vannak visszaélések

Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint eddig sem volt titkos, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában - mutatott rá Wetzel Tamás.

Ellenőrzik a nyelvismeretet

Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára.  A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Külföldi titkosszolgálatok a háttérben

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából - írta a helyettes államtitkár.   

Az MSZP Semjén Zsolt felmentését sürgeti

Az MSZP Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes haladéktalan felmentésére szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével való visszaélésekre hivatkozva.

 Kiss László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy rendőrségi eljárás folyik amiatt, hogy a gyanú szerint Szekszárdi Járási Hivatalban pénzért adtak állampolgárságot.  A további visszaélések elkerülése érdekében a szocialisták kezdeményezik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága azonnali összehívását, Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke pedig az eddigi visszaélések felderítése érdekében a nemzetbiztonsági bizottság napirendjére tűzi a probléma megtárgyalását.

Provokáció és híresztelés

A legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese az MSZP és a DK keddi, sajtótájékoztatójára reagálva kiemelte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.  

Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van - jelentette ki Semjén Zsolt, aki szerint  több esetben nyilvánvaló volt, hogy az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.  Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.