A csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérsékelte a korábban kiadott riasztási fokozatokat – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az előző héten az ország északkeleti csücskében a parlagfű pollenterhelése meghaladta a légköbméterenkénti 1000 pollenszemet. Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint továbbra is a nyíregyházi és a kecskeméti mérőállomás környezetében található a legtöbb parlagfűpollen a levegőben. Ez a múlt héten naponta átlagosan 100–199 pollenszemet jelentett.

Ebben a két térségben harmadik fokozatú (piros) riasztás van érvényben, az ország túlnyomó részén pedig második fokozatú (narancs) riasztás. Az ÁNTSZ azonban figyelmeztet: a parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy a tüneteik jelentkeznek. Javasolt számukra a reggeli szellőztetés, a gyakori hajmosás, a megszokottnál gyakoribb porszívózás és ágyneműcsere.