A Zalán tetőzés közelébe ért az árhullám Zalaapátinál, ahol éjszaka harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, miközben a Murán a folyamatos apadásnak köszönhetően csütörtök estére másodfokúra mérséklik a védekezést - tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Zalaapáti térségében a szerdai intenzív vízszintemelkedés után éjszaka már csak lassan áradt a folyó, amelynek vízállása csütörtökön 10 órakor 335 centiméter volt. Harmadfokú árvízi védekezés mellett tetőzés közeli az állapota. A hidrológus szakemberek számításai alapján délutántól valószínűsíthető az apadás. A folyónál a vízügyi műszaki irányítók, a gátőrök folyamatosan járőröznek, figyelőszolgálatot látnak el a kritikus szakaszokon. Zalaapátinál a jobb parti töltést 200 méter hosszan, 20-60 centiméteres magasságban, nyúlgát építésével erősítették meg, de szükség esetére további töltött homokzsákok is a helyszínen vannak.

Elérte a Kis-Balatont

A Zaláról érkező árhullám elérte a Kis-Balaton területét, ezért ott a vízvédelmi rendszer a harmadfokú készültséget meghaladó, rendkívüli üzemmódban működik. A védekezés négy belvízvédelmi szakaszon folyik harmadfokú készültség mellett, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet.
A belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet, de 440 hektár mezőgazdasági terület vízben áll.

Árvíz - Apad a MuraForrás: MTI/Varga György

A Mura apad

A Mura teljes magyarországi szakaszára a zavartalan apadás a jellemző, csütörtök reggelre a folyó szintje Letenyénél már 130 centimétert csökkent a hétfő esti 554 centiméteres rekordmagassághoz képest. Letenyénél csütörtökön 10 órakor 421 centiméteres vízállást mértek. Murakeresztúrnál a kedd reggeli, szintén rekordot döntő 585 centiméteres tetőzés után csaknem egy métert apadt a Mura vízszintje. Ezen a szakaszon 10 órakor 486 centimétert mutatott a vízmérce. Az állami védvonalakon, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr térségében még fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, készenlétben állnak arra az esetre, ha buzgárok, fakadó víz, szivárgó víz vagy csurgások alakulnak ki. A jelenleg még harmadfokú árvízvédelmi készültséget csütörtökön 18 órától másodfokúra csökkentik.

Kiürült a Kebele tározója

Az elmúlt hét végén Lenti térségében villámárvizeket okozó Kerka-, Kebele- és Szentgyörgyvölgyi-patak és tározóik vízszintje jelentősen csökkent. A Kebele alsószenterzsébeti tározójából csütörtökre teljesen kiürült a víz, a Kerka-patakon 70 centimétert, a Csesztregi-ágon több mint egy métert apadt 24 óra alatt. A helyi vízkárelhárítási készültséget csütörtökön délutántól megszüntetik. A Kebele árvíztározójából is folyamatosan ürül ki a víz, de a Kebele-patakon és a Szentgyörgyvölgyi-patakon a helyi vízkárelhárítási készültséget továbbra is fenntartják.