Két országgyűlésen sem indított jelölteket sok párt, ezért ezek megszüntetését kezdeményezte az ügyészség. Harmincnégy párt szűnhet meg úgy, hogy egyesületként tovább működhet, négy pártot mindenestül megszüntetnének.

Harmincnégy párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek, kérve a bíróságokat, hogy állapítsák meg a pártok működésének megszűnését, mivel két egymást követő országgyűlési választáson nem állítottak jelöltet – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Az 1989-es párttörvény szerint abban az esetben, ha a bejegyzett párt két egymást követő általános országgyűlési választáson nem állít jelöltet, akkor a bíróság az ügyész indítványára megállapítja a párt működésének megszűnését. Ez azonban nem érinti az adott párt további működését társadalmi szervezetként vagy egyesületként.

38 párt

A 2010-es és a 2014-es választáson induló pártok listájának, valamint a nyilvántartásba vett pártok listájának egybevetésével határozták meg, mely pártokkal szemben szükséges keresetet indítani. Végül 38 ilyet találtak. Íme az a 34, amely más formában még tovább működhet:

A Peches Üldözöttek Szövetségének Pártja, Árpád Népe Magyar Nemzeti Párt, Centrum Összefogás Magyarországért, Cigányok Kereszténydemokrata Pártja, Debrecenért Polgári Szövetség, Demokrata Unió, Dolgozók Pártja, Együtt a Magyarországi Romákért Párt, Értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége – a Közép Pártja, "Hunok Nagy Szövetsége" Párt, Igazi Demokraták Klubja, Kisgazda Polgári Szövetségpárt, Kisgazdák Történelmi Szövetsége, Magyar Demokrata Párt, Magyar Demokratikus Jóléti Párt, Magyar Nemzeti Szövetség, Magyarok Magyarországért Párt, Magyarországi Szolidaritás Párt, Magyar Realista Egység és Béke Párt, Magyar Zsellérek Kisemmizettek Kiszolgáltatottak Pártja, Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt, Nemzeti Munkáspárt, Nemzeti Szociáldemokraták, Országos Választási Szövetség, Ősi Magyar Egység Párt, SMS Demokrata Párt, Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt, Szövetség az Egységes Magyarországért "Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége", Társadalmi Szerződés Párt, Tisztelet Társaság Pártja, Új Magyar Demokrata Fórum, Új Szociáldemokrata Néppárt, Újvilág Párt, Zöld Mozgalom.

Négy párt esetében a szervezet teljes megszűnésének a megállapítását kérték, mert a rendelkezésre álló adatok szerint felhagytak a tevékenységükkel, illetve lehetetlenné vált céljaik megvalósítása. Ezek a következők: Almafa–Új Demokratikus Koalíció, Baranya Megyei Romák Demokratikus Szövetsége, Társadalmi Igazságosság Pártja, Választópolgárok Szövetsége.

Az eljárások egy-másfél éven belül zárulhatnak le. Az Országos Bírósági Hivatal január közepén azt közölte, nyilvántartásukban 147 párt szerepelt.