2017-ben érkezik a gáz a Déli Áramlattal

Vágólapra másolva!
Megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával hétfő délután Budapesten, az Országházban.
Vágólapra másolva!

A Gazprom által hétfő este Moszkvában kiadott közlemény szerint a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója. A találkozón külön téma volt a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítése, amely - mint a Gazprom tájékozatójában áll - az előre eltervezett menetrend szerint halad.

2017-ben érkezik az első szállítmány

A budapesti tárgyalásról szóló moszkvai közlés szerint Magyarországon jelenleg az osztrák Baumgarten irányába vezető szakasz tervezési-felmérési, területrendezési munkálatainak, és a környezeti hatástanulmányoknak az elvégzésére kiírt pályázat van folyamatban. A magyar szakaszt tervező céget október végéig tervezik kiválasztani.

Teljes kapacitás 2018-tól

A Gazprom közleménye szerint az orosz gázt Dél- és Közép-Európa több országába eljuttató Déli Áramlat vezetéken keresztül Magyarországra 2017-ben érkezik az első szállítmány. Arra is emlékeztetnek, hogy az Ukrajna elkerülésével tervezett rendszeren 2015 végétől, 2016 elejétől tervezik beindítani az első szállításokat. A Déli Áramlat teljes kapacitását 2018-ra éri el, amely akkor már évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít.