Az Iszlám Állam miatt békülne a rivális Irán és Szaúd-Arábia

Vágólapra másolva!
Szorosabb kapcsolatra és a "múlt hibáinak elkerülésére" törekszik a Közel-Kelet két hagyományosan rivális középhatalma, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet jelentette veszély miatt - ezt jelezték a két ország külügyminiszterei vasárnapi New York-i találkozójuk után.
Vágólapra másolva!

Mohamed Dzsavad Zarif, az iráni diplomácia vezetője szerint "új fejezet nyílt a két ország kapcsolatában", míg szaúdi kollégája, Szaúd el-Fejszál herceg "értékes lehetőségnek" nevezte a találkozót, és azt hangsúlyozta, hogy a két befolyásos ország együttműködése elengedhetetlen a közel-keleti béke megteremtéséhez - jelentették az IRNA és az ISNA iráni hírügynökségek hétfőn.

Feszült viszony a két ország között

A vasárnapi volt az első ilyen magas szintű találkozó a két ország képviselői között azóta, hogy a mérsékelt pragmatistának tartott Haszan Róhánit tavaly Irán elnökévé választották. A két ország kapcsolata az utóbbi években különösen feszült volt, miután megfigyelők szerint Teherán a síita erőket, azaz Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatait és Núri al-Máliki megosztó iraki exminiszterelnököt, míg Rijád a szíriai és iraki szunnita felkelőket támogatta a közel-keleti konfliktusokban.

Régi ellenfelek

Ugyanakkor a két ország versengése ennél jóval hosszabb múltra tekint vissza, mivel a két olajban gazdag - és jelentős hadi kapacitásokkal rendelkező - ország hagyományosan egymás ellenlábasai. Emellett míg Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese, addig Irán és Washington kapcsolata hagyományosan ellenséges.

Mindazonáltal megfigyelők szerint az Iszlám Állam (IÁ) iraki és szíriai előretörése egységbe kovácsolhatja a térség két legbefolyásosabb államát, miután a szélsőséges szunnita szervezet gyűlöli a síita Iránt - és általában véve üldözi a síitákat -, míg Szaúd-Arábiát - amelynek támogatása egyesek szerint erősen hozzájárult az IÁ létrejöttéhez - szintén saját szunnita kalifátusa uralma alá akarja hajtani a szervezet, még ha ez utóbbi terv meglehetősen távolinak is tűnik jelenleg.

Elkerülnék a múlt hibáit

"Tudatában vagyunk e válság fontosságának és érzékenységének, és az előttünk álló lehetőségeknek. Úgy véljük, hogy ezen értékes lehetőséget kihasználva és a múlt hibáit elkerülve sikeresen szembeszállhatunk a válsággal. Ez a két ország befolyással bír a térségben, és a köztük való együttműködés egyértelmű hatással lesz a regionális és globális biztonság megteremtésére" - mondta a szaúdi külügyminiszter.

"Reméljük, hogy (kapcsolatunk) ezen új fejezete hatékony lesz a regionális és globális béke és biztonság megteremtésében, és világszerte védelmezni fogja a muszlimok érdekeit" - fogalmazott az iráni tárcavezető. Ugyanakkor elemzők egyelőre óvatosan értékelték a közeledés lehetőségét, amely ha valósággá válna, mindenképpen nagyon jelentős változást hozna a Közel-Kelet politikai viszonyaiban.

Jó jelnek tekintik a találkozót

"Jó jel, hogy találkoztak, és talán Irak kapcsán lehet egy kis mozgás a szaúdi-iráni kapcsolatokban. Azonban azt még meglátjuk, hogy valóban megállapodtak-e valamiről ezen a találkozón" - mondta Mohamed al-Zulfa, a szaúdi uralkodó tanácsadói testületének, az úgynevezett súratanácsnak egy korábbi tagja.