Bokros Lajost látná szívesen a főpolgármesteri székben az Origo szavazó olvasóinak többsége. Portálunk nem reprezentatív szavazásán ezenkívül több meglepetés is született, például az LMP jelöltje végzett a második helyen, míg Tarlós István az utolsón. Bokros kijelentette, hogy senkinek a javára nem lép vissza, míg Falus Ferenc szerint az egykori pénzügyminiszternek, későbbi európai parlamenti képviselőnek kellene kiszállnia a versenyből.

Bokros Lajos hatalmas fölénnyel nyerte az Origo nem reprezentatív szavazását arról, hogy olvasóink kit látnának szívesen a főpolgármesteri székben. A Modern Magyarország Mozgalom Párt jelöltje a szavazatok 53 százalékát szerezte meg. Őt követi Csárdi Antal (LMP, 16 százalék), Bodnár Zoltán (Liberálisok, 12 százalék), Magyar György (független, 7 százalék), majd Falus Ferenc (Együtt–PM–MSZP–DK) és a jobbikos Staudt Gábor (5-5 százalék), és nagy meglepetésre Tarlós István (Fidesz–KDNP) végzett az utolsó helyen 3 százalékkal.   

Az Origo nem reprezentatív felmérése a főpolgármester-választásrólForrás: Origo

 

Bokros: A labda a másik oldalon pattog

Örömmel veszem tudomásul, hogy a fővárosi polgárok az ésszerű programok felé fordulnak, és nemet mondanak a populista szólamoknak – kommentálta szavazásunk végeredményét Bokros Lajos. A MoMa főpolgármester-jelöltje elmondta, a kampány következő heteiben erősíteniük kell a jelenlétüket, hogy minél jobb eredményt érjenek el.

A politikus arról is beszámolt, nem kapott senkitől sem ígéretet, és nem is kérte senkitől, hogy lépjen vissza a javára. Bokros kijelentette, semmilyen körülmények között nem száll ki a versenyből, mivel nem hagyhatja cserben azt a több mint 5000 jobb- és baloldali polgárt, akik támogatásukról biztosították. „Tisztában vagyok azzal, hogy Tarlóst csak egységesen lehet legyőzni, de a labda a másik oldal térfelén pattog.” Úgy látja, az esetleges összefogást a kampány utolsó napjaiban is tető alá lehet hozni, ha erre megvan a kellő politikai akarat.  

A liberálisok nem lépnek vissza

Bodnár Zoltán az Origo szavazását számára nagyon kedvező eredménynek nevezte, mivel míg a Magyar Liberális Párt csupán egy éve alakult, addig az ő személyes ismertsége még a pártjáénál is kisebb. Az esetleges visszalépés kapcsán a főpolgármester-jelölt elmondta, hogy ilyen irányú tervei nincsenek, de természetesen mások részéről voltak megkeresések.

Bodnár szólt arról is, hogy az önkormányzati választások jelöltállítási szakasza előtt tárgyaltak a különböző baloldali pártokkal, volt, ahol sikerült megállapodni, és volt, ahol nem. Az egyeztetések lezárultak, így Bodnár nem lát esélyt arra, hogy a liberálisokat érintő polgármester- és képviselőjelölti szinten bármilyen változás történjen a következő hetekben.

Ön szerint az ellenzéki oldalon kinek kellene visszalépnie kinek a javára?

Falus elvárja a visszalépést

A hivatalos közvélemény-kutatók egyébként a múlt héten közölték a számaikat. Az Ipsos szerint minden bizonnyal Tarlós lesz a főpolgármester, neki a kampány korai szakaszában két és félszer több támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek. A Nézőpont Intézet kutatásából az derült ki, hogy a potenciális szavazói bázison Tarlósnak a voksok fele van meg, szemben Bokros 14 és Falus 11 százalékával.

Éppen az utóbbi felmérést követően indultak meg újból a találgatások arról, hogy lesznek-e visszalépések. Falus ennek a lehetőségét egyébként saját maga vetette fel: visszalép, ha van olyan személy, akinek nagyobb az esélye Tarlóssal szemben. Bokros úgy nyilatkozott: várja, hogy a „demokratikus ellenzék” viszonozza-e azt az áprilisi „nagyvonalú” lépésüket, hogy nem indultak a választáson. Falus hétfőn igennel válaszolt arra a kérdésre, elvárná-e, hogy Bokros visszalépjen, egyúttal kijelentette, hogy ő biztosan nem lép vissza.

Falus Ferenc kizárta, hogy visszalépjen Bokros javára, és nem hisz a Nézőpont felmérésénekForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Magyar számít Bokrosra

Az ideális, de saját megítélése szerint sem túl reális forgatókönyvet Magyar György úgy képzeli el, hogy az öt baloldalinak mondható főpolgármester-jelölt – a Jobbikkal tehát e körben nem számol – a tükörbe néz, és felteszi magának a kérdést: szeretnéd, hogy Tarlós István maradjon? Ha nem, akkor a független jelölt szerint mindenki beláthatja, hogy egy ellenjelöltnek több esélye van, mint ötnek. Amúgy szerinte Tarlóst nem azért kellene leváltani, mert fideszes, hanem azért, mert túlságosan egy húron pendül a kormánnyal, és nem képviseli a kormányzattal szemben a városlakók érdekeit.

„Jogászként jól tudom, hogy a megbízóink, jelen esetben a választók érdekeinek képviselete a legfontosabb, nem pedig párt- vagy politikai érdekeké” – mondta Magyar, aki szerint az ötök közül azt kell választani, aki nemcsak a mezőnyben a legesélyesebb a győzelemre, de alkalmas arra is, hogy a következő öt évben vezesse a várost. Saját magát ilyen jelöltnek tartja, és szerinte a pártok jelöltjeinek is „könnyebb” egy független javára visszalépni, mint egy párt jelöltjének javára. Magyar hozzátette: ha így elindulhatna és nyerne, nem vezetné a várost Bokros Lajos nélkül, mert szüksége van az ő tapasztalatára, realitásérzékére.

Magyar György hajlandó lenne visszalépni, de csak bizonyos feltételek eseténForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt sem vetette el ugyanakkor Magyar, hogy ő lépjen vissza Bokros vagy bármely más jelölt javára, de a feltétele ugyanaz, mint a fenti esetben: az ötök közül a másik négy álljon be az egy jelölt mögé. „Egy biztos, ha mind az öten elindulunk a baloldalon, akkor annak az lesz a vége, hogy Tarlós István nyer, és a helyzetnek öt kis vesztese lesz az öt jelölt, egy nagy vesztese pedig Budapest.”