Elsöprő győzelmet aratott Bokros Lajos

Bokros Lajos beszéd
Representative of European Parliament, former financial minister Lajos Bokros of Hungarian Socialist Party (MSZP) delivers his speech to participants of an opposition rally demonstrating against the Prime Minister Viktor Orban and his government at the bank of Danube River on October 23, 2013, six months before elections. AFP PHOTO / GABOR MONOS
Vágólapra másolva!
Bokros Lajost látná szívesen a főpolgármesteri székben az Origo szavazó olvasóinak többsége. Portálunk nem reprezentatív szavazásán ezenkívül több meglepetés is született, például az LMP jelöltje végzett a második helyen, míg Tarlós István az utolsón. Bokros kijelentette, hogy senkinek a javára nem lép vissza, míg Falus Ferenc szerint az egykori pénzügyminiszternek, későbbi európai parlamenti képviselőnek kellene kiszállnia a versenyből.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos hatalmas fölénnyel nyerte az Origo nem reprezentatív szavazását arról, hogy olvasóink kit látnának szívesen a főpolgármesteri székben. A Modern Magyarország Mozgalom Párt jelöltje a szavazatok 53 százalékát szerezte meg. Őt követi Csárdi Antal (LMP, 16 százalék), Bodnár Zoltán (Liberálisok, 12 százalék), Magyar György (független, 7 százalék), majd Falus Ferenc (Együtt–PM–MSZP–DK) és a jobbikos Staudt Gábor (5-5 százalék), és nagy meglepetésre Tarlós István (Fidesz–KDNP) végzett az utolsó helyen 3 százalékkal.

Az Origo nem reprezentatív felmérése a főpolgármester-választásról Forrás: Origo

Bokros: A labda a másik oldalon pattog

Örömmel veszem tudomásul, hogy a fővárosi polgárok az ésszerű programok felé fordulnak, és nemet mondanak a populista szólamoknak – kommentálta szavazásunk végeredményét Bokros Lajos. A MoMa főpolgármester-jelöltje elmondta, a kampány következő heteiben erősíteniük kell a jelenlétüket, hogy minél jobb eredményt érjenek el.

A politikus arról is beszámolt, nem kapott senkitől sem ígéretet, és nem is kérte senkitől, hogy lépjen vissza a javára. Bokros kijelentette, semmilyen körülmények között nem száll ki a versenyből, mivel nem hagyhatja cserben azt a több mint 5000 jobb- és baloldali polgárt, akik támogatásukról biztosították. „Tisztában vagyok azzal, hogy Tarlóst csak egységesen lehet legyőzni, de a labda a másik oldal térfelén pattog.” Úgy látja, az esetleges összefogást a kampány utolsó napjaiban is tető alá lehet hozni, ha erre megvan a kellő politikai akarat.

A liberálisok nem lépnek vissza

Bodnár Zoltán az Origo szavazását számára nagyon kedvező eredménynek nevezte, mivel míg a Magyar Liberális Párt csupán egy éve alakult, addig az ő személyes ismertsége még a pártjáénál is kisebb. Az esetleges visszalépés kapcsán a főpolgármester-jelölt elmondta, hogy ilyen irányú tervei nincsenek, de természetesen mások részéről voltak megkeresések.

Bodnár szólt arról is, hogy az önkormányzati választások jelöltállítási szakasza előtt tárgyaltak a különböző baloldali pártokkal, volt, ahol sikerült megállapodni, és volt, ahol nem. Az egyeztetések lezárultak, így Bodnár nem lát esélyt arra, hogy a liberálisokat érintő polgármester- és képviselőjelölti szinten bármilyen változás történjen a következő hetekben.

Ön szerint az ellenzéki oldalon kinek kellene visszalépnie kinek a javára?

Falus elvárja a visszalépést

A hivatalos közvélemény-kutatók egyébként a múlt héten közölték a számaikat. Az Ipsos szerint minden bizonnyal Tarlós lesz a főpolgármester, neki a kampány korai szakaszában két és félszer több támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek. A Nézőpont Intézet kutatásából az derült ki, hogy a potenciális szavazói bázison Tarlósnak a voksok fele van meg, szemben Bokros 14 és Falus 11 százalékával.

Éppen az utóbbi felmérést követően indultak meg újból a találgatások arról, hogy lesznek-e visszalépések. Falus ennek a lehetőségét egyébként saját maga vetette fel: visszalép, ha van olyan személy, akinek nagyobb az esélye Tarlóssal szemben. Bokros úgy nyilatkozott: várja, hogy a „demokratikus ellenzék” viszonozza-e azt az áprilisi „nagyvonalú” lépésüket, hogy nem indultak a választáson. Falus hétfőn igennel válaszolt arra a kérdésre, elvárná-e, hogy Bokros visszalépjen, egyúttal kijelentette, hogy ő biztosan nem lép vissza.

Falus Ferenc kizárta, hogy visszalépjen Bokros javára, és nem hisz a Nézőpont felmérésének Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Magyar számít Bokrosra

Az ideális, de saját megítélése szerint sem túl reális forgatókönyvet Magyar György úgy képzeli el, hogy az öt baloldalinak mondható főpolgármester-jelölt – a Jobbikkal tehát e körben nem számol – a tükörbe néz, és felteszi magának a kérdést: szeretnéd, hogy Tarlós István maradjon? Ha nem, akkor a független jelölt szerint mindenki beláthatja, hogy egy ellenjelöltnek több esélye van, mint ötnek. Amúgy szerinte Tarlóst nem azért kellene leváltani, mert fideszes, hanem azért, mert túlságosan egy húron pendül a kormánnyal, és nem képviseli a kormányzattal szemben a városlakók érdekeit.

„Jogászként jól tudom, hogy a megbízóink, jelen esetben a választók érdekeinek képviselete a legfontosabb, nem pedig párt- vagy politikai érdekeké” – mondta Magyar, aki szerint az ötök közül azt kell választani, aki nemcsak a mezőnyben a legesélyesebb a győzelemre, de alkalmas arra is, hogy a következő öt évben vezesse a várost. Saját magát ilyen jelöltnek tartja, és szerinte a pártok jelöltjeinek is „könnyebb” egy független javára visszalépni, mint egy párt jelöltjének javára. Magyar hozzátette: ha így elindulhatna és nyerne, nem vezetné a várost Bokros Lajos nélkül, mert szüksége van az ő tapasztalatára, realitásérzékére.

Magyar György hajlandó lenne visszalépni, de csak bizonyos feltételek esetén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt sem vetette el ugyanakkor Magyar, hogy ő lépjen vissza Bokros vagy bármely más jelölt javára, de a feltétele ugyanaz, mint a fenti esetben: az ötök közül a másik négy álljon be az egy jelölt mögé. „Egy biztos, ha mind az öten elindulunk a baloldalon, akkor annak az lesz a vége, hogy Tarlós István nyer, és a helyzetnek öt kis vesztese lesz az öt jelölt, egy nagy vesztese pedig Budapest.”