Norvég pénzek: már csak egy működő alapítvány maradt

Vágólapra másolva!
A Norvég Alap pályázati pénzeit kezelő szervezetek közül a múlt héten felfüggesztette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Kárpátok Alapítvány adószámát, mostanra pedig ugyanerre a sorsra jutott az Ökotárs és a Demnet Alapítvány is. Érvényes adószám hiányában semmilyen pályázati pénzhez nem juthatnak hozzá.
Vágólapra másolva!

Egy hete a Kárpátok Alapítvány működését lehetetlenítette el a NAV azzal, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérésére felfüggesztette a szervezet adószámát. Most ugyanezt tették két másik, norvég pénzeket kezelő szervezet, az Ökotárs Alapítvány és a Demnet Alapítvány esetében. A NAV részletes indoklást adott a felfüggesztéshez, ennek tartalma azonban nem ismert. A Népszabadság úgy tudja, a levélben nincs szó olyan mulasztásról, amely a súlyos szankciót megalapozhatná.

A Norvég Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjai közül már csak az Autonómia Alapítványnak van érvényes adószáma.

Ökotárs vs. Hír TV

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felszólítására sem adta ki a vesztesen pályázók nevét és elutasításuk okát a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit felügyelő Ökotárs Alapítvány a Hír Televíziónak – írja a Magyar Nemzet. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a lapnak azt mondta, hogy hivatalának a felszólításon kívül más eszköze nincs a közérdekű adatok kiadásának kikényszerítésére.

A Hír Televízió júliusban fordult közérdekű adatigényléssel az alapítványhoz. A 2004–2009-es, illetve a 2009–2014-es pályázaton vesztes pályázók nevét, pályázatuk címét, és az elutasítás okát kérte. Az Ökotárs visszautasította az adatigénylést, mert szerintük a kért információkkal a norvég alapokat felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda rendelkezik, a nem támogatott pályázatok adatainak kiadására pedig nincs jogi lehetőség. Ezt követően fordult a Hír Televízió a NAIH-hoz.