Meghalt hazánk legidősebb embere

2014.09.25. 10:32

Gallai Rezső bácsi 110 éves korában, csütörtök virradóra, a győri Lepke utcai idősek otthonában hunyt el. Ahogyan Rezső bácsi mindig is akarta, álmában halt meg. 

Elhunyt hazánk legidősebb embere - értesült a kisalfold.hu. Gallai Rezső 1904. január 29-én született Szombathelyen. Anyja nem tudta gondozni, lelencbe adta és Pápán élt, nevelőszülőknél. Nyolc évesen az utcán tanult meg olvasni, amíg az újságot vitte nevelőapjának, így értesült a balkán háború kitöréséről 1912-ben. 1916-ban veszprémi menhelyre került, majd Alagon volt lovászfiú. Győrbe költözött 1926-ban, a pengő bevezetésének évében, a nyomor éveiről később sokat mesélt.

A 110. születésnapját ünneplő Gallai Rezső január 28-ánForrás: MTI/Krizsán Csaba

1928-ban megnősült, egy fia született, aki 1956-ban disszidált és külföldön hunyt el. 1932-től a vízügynél dolgozott Rezső bácsi, de ahhoz, hogy nyugdíjas állása legyen, a háborúban frontszolgálatot kellett vállalnia.

A mai Ukrajna területén szolgált, egy partizántámadás során légnyomás érte és sebesültként hazakerült jutott. Ezután egészen 98 éves koráig dolgozott a vízügyi igazgatóságnál.

Tortával köszöntötték születésnapján Rezső bácsitForrás: MTI/Krizsán Csaba

Felesége halála után másodszor is megnősült, mindkét asszonnyal 32 évet élt együtt. Második fia két éve hunyt el, unokája, Tibor még a halála előtti napon is nála volt.