24 hajléktalanra is lehet szavazni október 12-én

EP Európai Parlament választás szavazás illusztráció A 2009-es Európai Parlamenti választások Budapesten
A 2009-es Európai Parlamenti választások Budapesten, valamint Bajnai Gordon miniszterelnök, és Morvai Krisztina, a JOBBIK listavezetője leadja szavazatát
Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választáson 24 olyan jelölt indul, akinek sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye nincs, mindössze települési szintű lakcíme van, azaz lakcímkártyáján csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.
Vágólapra másolva!

A települési szintű lakcímbejelentés alapvetően az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalanok lakóhelyének bejelentésére szolgál azért, hogy a közigazgatási és igazságügyi szervek illetékességét a bejelentett település alapján meg lehessen állapítani egy esetleges eljárás során.

Nem feltétlenül az utcán él

Ugyanakkor akinek csak települési szintű lakcíme van, nem feltétlenül az utcán él: például lehet, hogy azért nincs bejelentett lakcíme, mert albérletben él, és a főbérlő nem járul hozzá a bejelentkezéshez.
A települési szintű lakcímen az a település szerepel, ahol az érintett "szokásosan található", a nyilvántartásba pedig a bejelentett település (a fővárosban kerület) megjelölése mellett a "lakcím nélküli" bejegyzés kerül.

Képünk illusztráció Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Passzív választójog

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, ők azonban választhatók, ha jelöltként indulnak. Az alaptörvény szerint ugyanis a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak passzív választójoguk van: választhatók, de nem szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet Magyarországon bejegyzett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár.

24 jelölt

Ahhoz, hogy a lakcím nélküliek jelöltként indulhassanak a voksoláson, kérniük kellett regisztrációjukat a központi névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte: a nyilvántartás szerint 24 jelöltnek van csak települési szintű lakóhelye.