Az ellenzék egy baloldali jelöltet jobboldalira cserélt

Bokros Lajos beszéd
Representative of European Parliament, former financial minister Lajos Bokros of Hungarian Socialist Party (MSZP) delivers his speech to participants of an opposition rally demonstrating against the Prime Minister Viktor Orban and his government at the bank of Danube River on October 23, 2013, six months before elections. AFP PHOTO / GABOR MONOS
Vágólapra másolva!
Falus Ferenc visszalépése Bokros Lajos javára szűk két héttel a választások előtt olyan súlyú esemény, ami el tudja bizonytalanítani a választókat – vélik az Origónak nyilatkozó politikai elemzők. Szerintük a baloldali pártok várhatóan a következő szűk két hétben sem állnak majd ki teljes mellszélességgel Bokros mellett, mivel inkább a területi kampányaikra fordítják az erőforrásaikat.
Vágólapra másolva!

Már a múlt héten gyakorlatilag eldőlt az MSZP, a DK és az Együtt–PM soraiban, hogy visszaléptetik közös főpolgármester-jelöltjüket, Falus Ferencet, akit a hétvégén győztek meg arról, hogy jelentse be: visszalép a MoMa jelöltje, Bokros Lajos javára, ahogy Magyar György független jelölt is tesz. Az Origo saját, nem reprezentatív szavazása, és egyes elemzők véleménye mellett – úgy tudjuk – a belső felmérések is azt mutatták, hogy bár az utóbbi hetekben Falus ismertsége nőtt, támogatottsága nem a várakozások szerint alakult, és Bokrosnak több esélye lenne.

Falus Ferenc orvos, tüdőgyógyász, egészségügyi menedzser, volt országos tiszti főorvos, kórházigazgató. Fotó: Bielik István - Origo

Nem mutatkoztak Falussal

A mostani helyzet egyik fő oka, hogy az a négy-öt baloldali párt, amely Falus Ferencet ajánlotta, túlságosan bizalmatlan egymással szemben, mivel folyamatosan egymás kárára próbálnak erősödni – mondta el Kiszelly Zoltán az Origónak. A politológus szerint a baloldali erők túltaktikázták magukat, és egyikük sem állt igazán Falus mellé a kampány eddigi szakaszában. A szocialisták és a DK inkább a saját jelöltjeik mellett korteskedtek, és nem koptatták a politikusaikat azzal, hogy az Együtt–PM főpolgármester-jelöltjével közösen mutatkozzanak – tette hozzá.

A szakember szerint nem nagy áldozat a baloldali erők részéről, hogy Bokros támogatása mellett állnak ki, mivel az ismertsége nagyobb, mint az egykori országos tiszti főorvosé, és vonzóbb a választóknak a média által róla kialakított kép is. Abból a szempontból is kockázatmentesebb az egykori pénzügyminiszter mögötti kiállás, hogy Bokrosnak nincsen párttámogatottsága, ráadásul a Modern Magyarország Pártnak semmiképpen sem lesz frakciója az új fővárosi közgyűlésben – mondta Kiszelly.

Bokros Lajos most nagy lehetőség kapujában áll Forrás: AFP/Gabor Monos

Elbizonytalanodhatnak a választók

Falus visszalépése szűk két héttel a választások előtt olyan súlyú esemény, amivel el tudja bizonytalanítani a választókat – erről már Boros Tamás beszélt portálunknak. A Policy Solutions vezetője szerint Falus kampánya bár sikertelen volt, de ennek ellenére célszerűbb lett volna az egészet végigvinni, és nem kiszállni belőle. A sok csetlő-botló lépés mellett Falus legalább egy baloldali jelölt volt, míg helyette találtak egy gazdasági szempontból teljesen jobboldalinak számító politikust – tette hozzá.

Boros úgy látja, súlyos üzenet a választók számára a csere, és sokakat elbizonytalaníthat a következő napokban. Szerinte a csere abból a szempontból sem szerencsés, hogy az emberek inkább pártokra szavaznak, és nem személyekre, és a Bokros mögött álló párt ismertsége messze elmarad az MSZP–Együtt–PM–DK hármasétól. Igencsak kétséges, hogy két hét alatt megismertethető az új formáció a választókkal – vélekedett a szakember.

Falus Ferenc korábban kizárta, hogy visszalép Bokros Lajos javára, és nem hitt a Nézőpont felmérésének Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Bokrosnak nincs hátországa

Kiszelly úgy látja, Bokrosnak nincsen politikai hátországa, megválasztása esetén gyenge főpolgármester lenne, mivel minden egyes előterjesztés esetén többséget kéne teremtenie maga mellett. Kétfajta politikusi szerepet alakíthatna ki magáról a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere: vagy a kompromisszumkötést hangsúlyozná munkája során, vagy pedig folyamatos konfliktusok mentén politizálna, és minden felelősséget azokra hárítana, akik miatt nem tudja megvalósítani a programját. Kiszelly szerint Bokros számára jól jön ki, hogy Falus és Magyar az ő javára lépett vissza.

A politológus szólt arról is, hogy a baloldali pártok a következő szűk két hétben sem fognak teljes mellszélességgel kiállni Bokros mellett, mivel inkább a területi kampányaikra fordítják az erőforrásaikat. „Bokrosnak nincsen csapata, a múltjából él, de igazából az általa hirdetett neoliberális gazdaságpolitika nem túlságosan népszerű.” A volt pénzügyminiszter javára való visszalépés egy kamikazelépésnek tekinthető, mivel nem valószínű, hogy a kampány hátralévő idejében fordítson a jelenlegi tendenciákon – mutatott rá Kiszelly.

Bokros Lajos, a MoMa elnöke beszél Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A baloldal szempontjából a mostani helyzetben az a legjobb, hogy fogyott a jelöltjeik számára Budapesten, de megint magyarázkodásra kényszerülnek majd. A szakember szerint részben sikerült lezárnia a baloldalnak a vitákat, és csökkent a megosztottságuk. A liberálisok esélyeiről Kiszelly úgy vélekedett, hogy Bokros előtérbe kerülésével az üzeneteik kevésbé fognak átjönni, mivel egy konzervatív-liberális világnézetű jelölt mellett nem biztos, hogy labdába fognak rúgni – zárta szavait.

Elkeseredettséget sugall a helyzet

A Policy Solutions igazgatója szólt arról is, hogy a felelősség egyértelműen az Együtt–PM-é, de a másik két baloldali párt számára sem kedvező ez a helyzet. Szerinte közvélemény-kutatások alapján Bokros nem tud nyerni, és éppen emiatt érdemesebb lett volna végig kiállni Falus mellett, mivel nem ezen fog múlni a siker. „Ezzel a cserével még esélytelenebb lett a baloldal a végső sikerre.”

Bodnár Zoltán, a Liberálisok, főpolgármester-jelöltje egyelőre nem lép vissza Forrás: Origo

A szakember szerint csak részben hasonlítható a mostani helyzet a 2006-os parlamenti választás két fordulója közötti helyzethez. Akkor Orbán Viktor, a Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltje a vesztes első fordulót követően Bod Péter Ákost javasolta maga helyett a kormányfői posztra. Boros úgy látja, egyáltalán nem volt pozitív lépés a választók felé az akkori döntés, és elkeseredettséget sugallt, hasonlóan a most látható politikai döntéshez.