Nem lesz Budapesten fajvédő konferencia

2014.09.29. 18:10

Pintér Sándor belügyminiszter betiltotta az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3–5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.

A belügyminiszter – összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok ezzel kapcsolatos állásfoglalásaival  megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja.

Pintér Sándor felszólította a konferencia rendezőit, álljanak el minden további szervezéstől. Papp Károly országos rendőrfőkapitányt pedig arra utasította, hogy a rendezvényt  törvénysértő volta okán  minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia "közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben" a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

Orbán Viktor utasítás adott

"Magyarország Alaptörvényének rendelkezései szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére"  hangsúlyozta közleményében a BM. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a múlt hétfőn tudatta az MTI-vel: a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallásuk, származásuk miatt sértő szerveződéstől, így a Budapestre tervezett radikális konferenciától is  írták a közleményben.

Tiltakoztak a pártok

A tervezett rendezvény ellen korábban tiltakozott az EgyüttPM és a Demokratikus Koalíció is, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja pedig szerdán követelte, hogy tiltsák be a konferenciát. A budapesti Larus Rendezvényközpont, amely eredetileg otthont adott volna jövő szombaton az eseménynek, a hétvégén azt közölte: szerződést bontott a fővárosba tervezett konferencia szervezőivel.

Indoklásukban úgy fogalmaztak: az október 4-ére szervezett rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek.