Bokros Lajos: Ha harc, hát legyen harc

Bokros Lajos interjú Moma főpolgármester jelölt
Bokros Lajos
Vágólapra másolva!
Bízik a győzelemben az október 12-i főpolgármester-választáson Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, aki mögé a hét elején sorakozott föl a DK, az Együtt és a budapesti MSZP. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, aki 19 évvel ezelőtti stabilizációs csomagjáról híresült el, az Origónak adott interjújában arról is beszélt, hogy egy szélesebb baloldali összefogásnak lenne a kovásza, de miniszterelnöki ambícióiról még korai lenne beszélni.
Vágólapra másolva!

Hogyan jutottak el a senki nem lép vissza senki javára állapotból a mostani helyzetig?

Szigetvári Viktor pénteken azzal keresett meg, hogy üljünk le tárgyalni, mert komoly ajánlatuk van. Ezt követően meghívtam a Falus Ferencet jelölő három párt vezetőit, és szombaton 10 és 12 óra között megszületett a megállapodás.

Mit ajánlottak a pártok a visszalépésen túl, és ön mit kért tőlük?

Azt ajánlották, hogy Falus visszalépésével ez a három baloldali ellenzéki párt hajlandó szívvel-lélekkel támogatni. Én nem kértem semmit.

Nem tűnik elkésettnek ez a lépés?

A modern képviseleti demokrácia sok országában koalíciókényszer van, és ha ez később jön létre, az egyáltalán nem baj. Minden eseményeknek van egy sajátos logikája, senkit nem kértem visszalépésre. A többi jelöltnek kellett belülről kimunkálniuk ezt a döntést, ennek a kiforrásához időre volt szükség.

A pártvezetőknek sem voltak kéréseik?

A tárgyalások során nem voltak feltételeik, azzal jöttek, hogy engem hajlandóak támogatni a választásokon. Ezt köszönettel elfogadtam, és jeleztem, hogy Falus és Magyar lemondása esetén az ő tevékenységüket köszönet illeti.

Programokról volt szó?

Már hetek óta beszélgettünk a jelöltekkel, többek között Magyar György is jelezte, hogy a MoMa programja megfelel az általa képviselt nézeteknek. Falus egy héttel ezelőtt mondta ugyanezt.

Bokros Lajos, a MoMa főpolgármester-jelöltje Fotó: Polyák Attila - Origo

Baloldali kommentelők csalódottságuknak adtak hangot, míg a jobboldali hozzászólók a múltját hánytorgatták föl.

Ennek alapján valamit nagyon jól csinálunk.

Nem lesznek sokan csalódottak amiatt, hogy nem lesz a szavazólapon baloldali jelölt október 12-én?

Bizonyára lesznek ilyenek, de ennek az összefogásnak a hozadéka lényegesen nagyobb lesz. A közvélemény egy jelentős része várta ezt a bölcs döntést. Én voltam az a jelölt, aki többet állt kint az utcán, mint a többi együttvéve. Két hét alatt több ezer emberrel beszéltem, akik közül sok baloldali azt mondta, hogy helyi szinten az MSZP–Együtt-PM–DK-szövetséget támogatja, de főpolgármesteri szinten nem. Ez volt a baloldali választók többségének akarata.

Nem érzi hátba támadásnak a PM lépését?

Semmi problémám azzal, hogy helyi szinten a saját jelöltjeik mellett állnak, de fölteszem a kérdést, hogy akkor a PM kit támogat a főpolgármester-választáson, mivel tudtommal nincsen saját jelöltjük.

Tárgyalnak-e a liberálisokkal és az LMP-vel?

Semmilyen egyeztetés nincsen.

A következő szűk két hétben milyen kampányra számíthatunk, fog újra táncolni?

Kétszer nem lépünk ugyanabba a folyóba. Most gőzerővel átszervezzük a kampányt, mivel több százan jelentkeztek, hogy részt kívánnak venni a korteskedésben. Most még sok minden képlékeny.

Elég lesz ennyi idő?

Igen, mert ha a sajtószabadság valamilyen mértékben helyreáll, és a legkülönbözőbb médiumok kellő időt fordítanak a kampányunkra, akkor elég lendületet kaphatunk, akár a győzelemre is.

Bokros Lajos bízik abban, hogy elég lesz a választásokig hátralévő idő Tarlós legyőzéséhez. Fotó: Polyák Attila - Origo

Valóban nincsen jelenleg Magyarországon sajtószabadság?

Nincsen, ami többek között a sajtótörvényben nyilvánul meg. Egyébként négy év után a múlt héten hívtak meg újra a királyi televízióba. Korábban oda mentem és akkor, amikor én akartam, majd jött 2010, amikor többen szóltak nekem, hogy feketelisták készülnek, amin én is rajta vagyok. Ha a televízióállomások kizárják a kormánnyal szemben álló politikusokat, ott nincs sajtószabadság.

Tulajdonképpen miért akarja leváltani Tarlós Istvánt? Az elmúlt években nem voltak országos hírű korrupciós ügyek, több beruházás is megvalósult, a 3-as metró felújítása is megkezdődik.

Nem tudhatjuk, hogy voltak-e korrupciós ügyek, mert ezeket a szőnyeg alá söpörték, és a médiumok nem voltak hajlandóak ennek a feltárásában részt venni. Megválasztásom esetén független szakértők bevonásával teljes körű vizsgálatot végzünk az önkormányzatnál. A korrupció nem ott kezdődik, hogy mindenki szabadon indul, hanem már a szabályok megírásánál.

Mi a legfőbb problémája Tarlós elmúlt négy évével?

Nekem nem Tarlós István személyével van problémám, hanem az intézményes berendezkedéssel. Ennek Tarlós nem a kitalálója, hanem az áldozata.

Ez például azt jelenti, hogy megszűntetik a BKK-t?

Igen, ez benne van a programban. Teljesen fölösleges egy ilyen funkció nélküli vízfej fenntartása.

Hogyan lehetne előrelépést elérni például a BKV állandó csődközeli helyzetéből?

Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy veszteséges legyen. Ha egy állami vállalat veszteséges, akkor könnyebb belőle lopni. Az állami szektor jóval kevésbé hatékony, mint a vállalati szektor, ezért pluszszabályokra van szükség a hatékonyság kikényszerítésére. Ez a plusz a nyilvánosság, így a BKV működését teljes mértékben nyilvánossá kell tenni. A BKV egy közüzem, a verseny lehetősége korlátozott. Ezzel a helyzettel visszaélve folyamatosan veszteséges az üzem, amit kezelni kell. Alapjaiban meg kell változtatni a BKV működését.

Mennyibe kerülnének ezek a változások?

Itt van például a 3-as metró. A Fővárosi Önkormányzat tudatosan elhalasztotta a kampányidőszakra a felújítást. Vasútmérnök barátaim azt mondják, hogy erre 66 milliárd forint kell, míg mások 25-ről beszélnek. Ha két felújítás között ekkora különbség van, az gyanús.

A MoMa főpolgármester-jelöltjét a szocialisták országos elnöksége nem támogatja. Fotó: Polyák Attila - Origo

Esetleges győzelme esetén nem tart attól, hogy béna kacsaként, nulla politikai hátországgal állna a főváros élén?

Most már, hogy a baloldali pártok egy emberként felsorakoztak mögém, nem. Még akkor sem, ha ez kívülről való támogatás. Azért nem, mert a főpolgármesternek a választás másnapján el kell felejtenie, melyik párt színeiben győzött. Tetszik, nem tetszik, az összes kerületi polgármesterrel együtt kell működni, nemcsak a szocialistákkal, hanem a jobbikosokkal is.

Adott esetben a fideszes többséggel is kész együttműködni?

Természetesen.

Egyre több hírt hallani arról, hogy a következő időszakban teljes mértékben megszűnne Budapest autonómiája. Nem tart attól, hogy értelmetlen lenne a pozíciója?

Óva inteném attól a fideszes parlamenti többséget, hogy megpróbáljon hadat üzenni az önkormányzatoknak, mert ezzel saját magát lőné lábon. Képzelje el azt a sértést, amit a magyar társadalom elszenved azzal, ha a választást követően még jobban kiüresítik a helyhatóságokat.

Főpolgármesterként mennyire lenne politizáló személyiség?

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, nem lehet tudni, hogy a központi kormányzat hogyan viszonyul majd az ellenzéki vezetésű településekhez. Ha együttműködési szándék tapasztalható, akkor kutya kötelességünk ezt viszonozni, ha ezzel szemben harc, akkor legyen harc.

A főpolgármester-jelölt megszüntetné a BKK-t Fotó: Polyák Attila - Origo

Korábban arról beszélt, hogy a kormányzaton keresztül megszerezhető uniós forrásokon kívül más pénzeket is szerezhet Budapest?

Minden egyes fővárosnak van Brüsszelben közvetlen képviselete. Nagyon sok embert ismerek Brüsszelben, a személyes kötődések is megvannak, így a kormány együtt nem működése esetén ezeket mozgásba lehetne hozni.

Tudná ezt forintosítani?

Nem szeretném, ha ezeket a csatornákat a kétharmados többség elzárná, így nem kívánok részletekről beszélni.

Ön csatlakozna Gyurcsány Ferenc egységes demokrata pártjához?

Én a Modern Magyarország Mozgalom elnöke vagyok, és köszönettel fogadjuk, hogy a DK, az Együtt és a fővárosi MSZP kívülről támogat engem. Megőrizzük az önállóságunkat a választások után is, mert itthon szükség van egy nemzeti-liberális-konzervatív pártra. A Fidesz egy neokommunista alakulat, nem szereti a demokráciát, a szabadságot és a piacot.

Csak egységesen lehet leváltani a Fideszt 2018-ban. Ehhez mit tudnak hozzátenni?

A legszélesebb demokratikus erőknek az összefogása akkor tud megvalósulni, ha a baloldali és a jobboldali elkötelezettségű demokraták összefognak. Tavasszal nem volt elég széles összefogás.

Az ön főpolgármester-jelöltsége megágyazhat egy szélesebb összefogásnak?

Igen. Ennek akarjuk a politikai és lélektani feltételeit megteremteni. Most én leszek ennek az élén a következő két hétben. A budapestiek egyfajta reménysége leszek, mivel a demokratikus jogállam helyreállítása a fővárosból indulhat el.

És aztán?

Minden megmérettetést vállalok a jövőben is. Sokan azzal jöttek hozzám az ajánlások gyűjtése során, hogy legyek miniszterelnök. Jeleztem, hogy most önkormányzati választásról van szó. A másik kérdésről majd négy év múlva beszélünk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Sajtótájékoztatóján említette, hogy nem lesz tiszta a választás. Mit értett ez alatt?

Szabad, de nem tiszta lesz a voksolás, mivel a nyilvánossághoz való hozzáférés esélyei nem egyenlőek. Szinte minden közlekedési jármű a Fidesz-KDNP szövetség jelöltjének a nevét viseli, például az 50-es villamosnak az a neve, hogy „Tovább Ughy”. Más pártoknak erre nincs lehetőségük.

Önök még mindig a piac mindenhatóságában hisznek, azonban az 1990-2010-es időszakban nem igazán került közelebb az ország ezekkel a receptekkel a fejlett Nyugat életszínvonalához. Miért ezeket ajánlják ismét a választóknak?

Ennek legfőbb oka, hogy hazánkban nem volt soha versenyelvű liberális piacgazdaság. A 2010 előtti rendszer is mérhetetlenül korrupt volt, és nem működött hatékonyan. Nem lehet a liberalizmus bukásáról beszélni, mivel az soha nem működött. Az igazi oligarchikus rend soha nem engedte Magyarországon, hogy valóban versenyelvű és szolidáris piacgazdaság épüljön.

Kapott garanciákat arra, hogy a korábbi kormánypártokat alkotó jelenlegi ellenzéki erők fellépnek majd a korábbi gyakorlatuk ellen?

Én nem kértem semmit, mert a főpolgármesteri választás nem erről szól. Ha én leszek a főpolgármester, akkor ilyen jellegű működés nem lesz Budapesten.

Ha mégsem lesznek ehhez partnerek?

A főpolgármesternek ezer lehetősége van arra, hogy a nyilvánosság segítségével megakadályozza a mutyit.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Mi lehet az a baloldali világkép vagy vízió, amely versenyképes lehet a Fideszével?

A nyugat-európai szociáldemokratáké.

Lát ilyen pártot Magyarországon?

Nagyon bízom benne, hogy a baloldali megújulás ebbe az irányba mutat majd.

A korábbi balliberálisok munkáját is élesen bírálta. Most Gyurcsány Ferenc is támogatja.

Kivont karddal küzdöttem a jóléti rendszerváltás politikája ellen. Sokat írtam a korábbi kormányok hibájáról, de ez a múlt, most sokkal nagyobb a veszedelem, mivel egy olyan kormányunk van, amely a piaci szabályok sutba dobásával a demokráciát is felszámolná. Az ördöggel is össze kell fogni, ha az demokrata. A politikát nem szerelemre játsszák, hanem érdekekre. Az ország érdeke, hogy erős demokratikus piacgazdaság mellett fejlődjön.