Október közepén lesz jelentés a Kehi házkutatásairól

ökotárs tüntetés Móra Veronika
Móra Veronika az ökotárs alapítvány vezetője
Vágólapra másolva!
A civil szervezetek egy része akadályozta az ellenőrzést, ezért a norvég kifizetések vizsgálatáról készülő jelentés október közepére várható - közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. 
Vágólapra másolva!

A támogatások elosztását végző konzorcium tagjai, valamint egyes támogatásban részesült kedvezményezettek a Norvég Civil Támogatási Alapot érintő ellenőrzésben kért adatokat egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel, illetve ellenőrzésre alkalmatlan módon adták át – indokolta a jelentés csúszását a Kehi az MTI-nek küldött közleményében.

Nagy volt a felháborodás

Szeptember 8-án a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs alapítvány és a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány irodájában tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Aznap este szolidaritásból este több szervezet is tüntetett az alapítványok épületei előtt.

Rendőrök vitték el Móra Veronikát, az Ökotárs alapítvány vezetőjét Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kehi később kezdeményezte a norvég pénzeket kezelő alapítványok adószámainak felfüggesztését, mert négy szervezet többszöri kérés után sem küldött el egyes adatokat a Magyarországra érkező többmilliárdos támogatásról. Szeptember 24-ére a norvég pénzeket kezelő összes alapítvány adószámát felfüggesztették.

Civilek tüntetnek az alapítványoknál tartott házkutatások miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

A hivatal azt is kifogásolja, hogy az Ökotárs vezette konzorciumot a magyar állam hozzájárulása nélkül választották ki a Norvég Civil Támogatási Alap forrásainak kezelésére. A Kehi ezzel megkérdőjelezi a konzorcium 2008-as kijelölésének jogszerűségét.

Áprilisban kezdődött

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban kifogásolta először, hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civilekhez juttatott támogatásait. A tárcavezető szerint ugyanis a pénzekből az LMP-hez köthető szervezeteket támogatnak.

A Kehi májusban indított vizsgálatot a norvég közpénzeket kezelő vagy felhasználó civil szervezetek ellen – először azzal gyanúsítva őket, hogy forrásaikból áttételesen politikai szervezeteket támogatnak. A hatóságok a Kehi vizsgálata alapján hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket.