Újabb furcsa dolog derült ki Garabits Károlyról

Garabits Károly plakát kampány
Vágólapra másolva!
Már 15 évvel ezelőtt, az akkor a baloldal által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnak is feltűnt, hogy saját vagyonkezelőjük értéken alul adta el még 1997–98-ban a Baross tér 19. alatt álló épületet. Per lett a dologból, de a helyhatóság vesztett a új tulajdonossal szemben. Az ingatlant az a Borza Tibor szerezte meg a cégén keresztül, aki Garabits Károly üzlettársa. Az 1994 óta politizáló Garabits Károly aztán 2000-ben üzleti szempontból még közelebb kerül az inkriminált épülethez. Cikkünk 38, egy hangfelvétel szerint összességben már egymilliárdot érő lakásegyüttes sorsát próbálja végigkövetni.
Vágólapra másolva!

„Van egy barátom, hatéves korunk óta ismerjük egymást a Káposztás Bandival, itt lakik a kerületben. Olyan embert te nem találsz még ilyet. Az irodaházam, ami akkor is egymilliárd forintot ért, négy évig a nevén volt, mert én képviselő voltam, nem akartam a nevemre venni, érted?” – minderről Garabits Károly, az MSZP–Együtt–PM–DK erzsébetvárosi képviselőjelöltje beszélt egy múlt héten nyilvánosságra került hangfelvételen.

Garabits Károly azonban nem mindig volt baloldali. 1994-ben választották meg képviselőnek az MSZP színeiben, de 2005–2012 között a Fidesz tagja is volt, Deutsch Tamás támogatottjaként helyi alelnökként politizált. A politikus az 1994–98-as ciklusban a gazdasági és tulajdonosi bizottság alelnöke volt, így a helyi ingatlanviszonyokkal kapcsolatban naprakész információkkal rendelkezett. Az évek során övé lett a Baross tér egyik háztömbje, és a Rákóczi úton található régi Vencel Söröző is. Ez utóbbi csak mellékszál a történetünkben.

Így vándorolt az épület

Az Origo birtokába került dokumentumok szerint a Baross téri ominózus háztömb a Baross tér 19-es számú épületet takarja. A már említett hangfelvételen Garabits Károly az ingatlan értékét egymilliárd forintra taksálta. Információink szerint azonban az épület 1998-ban 35,1 millió forint plusz áfa értéken került a Baross 19 Kft. birtokába, amely egyenként vásárolta meg az akkor még önkormányzati tulajdonban lévő 38 lakást. Azok elidegenítésről még 1997. május 7-én döntött a gazdasági bizottság.

Garabits Károly úgy kerül a képbe, hogy a Baross tér 19-es számú ház felvásárlására létrehozott kft. az IMS Nemzetközi Menedzser Szolgáltató Kft. és a Göngyöleggyártó- és Forgalmazó Kft. tagjaiból állt össze. A Baross 19 Kft. néven létrejött társaságnak a tulajdonosa Borza Tibor lett, majd 2000-ben tagként csatlakozott Garabits Károly. Borzának a Baross 97. Vendéglátó Kft.-ben jelenleg is van közös tulajdona Garabits Károllyal.

A középső ház a Baross tér 19. Forrás: Origo

Borza Tiborról annyit érdemes tudni, hogy brit állampolgár, és már a rendszerváltás környékén beszállt a hazai alumíniumiparba, illetve érdekeltségeket vásárolt a fővárosi vendéglátó- és ingatlanpiacon, majd végleg Magyarországra települt.

Feltűnő értékaránytalanság, pervesztés

Az ügy pikantériája, hogy egy Bálint Tibor nevű ügyvéd még 1999-ben levelet írt Kardos Péternek, aki akkor az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója volt. Az ügyvéd arról tájékoztatta Kardost, hogy az önkormányzat feltűnő értékaránytalanság miatt megtámadta a Baross 19 Kft. és az önkormányzat között létrejött adásvételi szerződéseket. Az ügyből per lett, amit a baloldal által vezetett önkormányzat később elvesztett.

A Baross tér 19-es számú épület teljes alapterülete 1590 négyzetméter, forgalmi értéke a hivatalos dokumentumok szerint 63 761 000 forint volt 1998-ban. Az FHB lakásárindexével számolva azóta az ingatlanárakban körülbelül háromszoros növekedés történhetett. Ennek alapján a Baross téri épület napjainkban körülbelül 200 millió forintot érhet.

Jó üzlet volt

Az ingatlanhirdetések között böngészve jelenleg egy 1859 négyzetméter alapterű, kissé lerobbant erzsébetvárosi ház irányára 417 millió forint, de Külső-Erzsébetvárosban kastélyt is vehetünk 450 millióért. Ha mechanikusan visszaszámoljuk ezeket az árakat a lakásindex segítségével, akkor 139 és 150 milliót érhettek nagyjából ezek az ingatlanok 1998-ban.

Garabitsról korábban portálunk is megírta, hogy baráti társaságában szeretett nagyokat mondani, és az ominózus felvétel is egy ilyen pillanatban készülhetett. Az egymilliárd forint valóban költői túlzás is lehet, de az árváltozások alapján jól látszik, hogy az épület megszerzésével meglehetősen jó üzletet kötött a Borza–Garabits páros.

Garabits Károly jelenleg függetlenként kampányol, de a szavazólapon az őt támogató pártok logója is látható lesz Forrás: Origo

Az ügylettel kapcsolatban megkerestük Garabits Károlyt, aki azt mondta, a hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás (ezt pár napja rendelték el) lezárásáig semmilyen interjút nem kíván adni egyik hazai médiumnak sem. Felvetettük, hogy nem a hangfelvételről kívánjuk kérdezni, amire azt mondta, hogy más témában sem kíván nyilatkozni a rendőrségi nyomozás befejezéséig.

Az Együtt–PM-nek elege lett

Erzsébetvárosban meglehetősen felforrósodott a hangulat az október 12-i önkormányzati választás előtt. Ennek egyik csúcspontja volt az ominózus Garabits-féle hangfelvétel. Ezt követően az Origo szeptember 30-án számolt be arról, hogy saját rokonától vett egy világörökségi ingatlant Devosa Gábor, Erzsébetváros korábbi alpolgármestere, aki jelenleg az MSZP–Együtt-PM–DK közös jelöltje a VII. kerületben. Az ingatlant bérlőként még a sógora vette meg, tőle kétmillió forintért vásárolta meg az egykori alpolgármester, majd 17,5 millióért adta tovább.

Ezt követően megvonta támogatását az önkormányzati választáson a VII. kerületben induló Garabits Károlytól és Devosa Gábortól az Együtt–PM, és visszalépésre, valamint a közéletből való távozásra szólította fel őket. Pár órával később, miután konzultáltak politikai szövetségesükkel, az MSZP-vel, mégsem vonták meg Devosától a támogatást.

Garabits mögül azonban szinte mindenki kihátrált. Az Együtt–PM előtt a DK már jelezte, hogy nem támogatja Garabitsot, aki az erzsébetvárosi MSZP honlapjáról is eltűnt mint támogatott képviselőjelölt. A Választás.hu-n azonban mint az MSZP, Együtt-PM, DK, EEE (Együtt Erzsébetvárosért Egyesület) és Füge (Függetlenek Erzsébetvárosért) jelöltje szerepel csütörtök délben, cikkünk írásakor.