Orbán Viktor megtekintett egy hadgyakorlatot

Vágólapra másolva!
Megnézett egy hadgyakorlatot csüötörötkön Orbán Viktor kormányfő. Utána arról beszélt, hogy fokozatosan modernizálni fogják a honvédséget, és hamarosan döntenek a helikopterbeszerzésről is.
Vágólapra másolva!

Műszaki modernizációs folyamat elején van a magyar hadsereg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a közmédiának, miután hadgyakorlatot tekintett meg a Veszprém megyei Öskü melletti kőröshegyi lőtéren.

Azt mondta, szükséges az alapvető katonai technikai eszközök lecserélése, ami drága, ám "nem is kell egy lépésben elvégezni, de minden évben haladnunk kell egy-egy lépést előre, hogy azután néhány éven belül megérkezhessünk a modern hadsereggel rendelkező országok klubjába". Szerinte novemberben már lesz egy ütemezett beszerzési költségvetés, és helikopterek beszerzése is szerepel a tervek között. Ehhez az összes ajánlatot begyűjtötték, és hamarosan döntenek.

A kormányfő a Közös fellépés 2014 nevű hadgyakorlatot tekintette meg. Azt mondta róla, hogy

Itt egy olyan helyzetet szimuláltak a katonáink, ami ott most mindennapos."

Orbán szerint a NATO kérte, hogy olyan nemzetközi hadgyakorlatokat kell tartani, amelyeken az ukrán-orosz határnál előállt helyzetet szimulálják, és a veszélyelhárítást gyakorolják. "Nekünk folyamatosan erőt kell mutatni." Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy NATO-kötelékekkel együttműködni képes századokat - és hamarosan zászlóaljnyi erőt - vonultasson fel, és összehangoltan működtesse. Megerősítette, hogy Magyarország emelni fogja hadi kiadásait.

A hadgyakorlat után Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: az ukrajnai események ismét bizonyították, hogy Magyarország és a térség biztonsága csak a NATO keretein belül garantálható.

a szövetségen belül pedig felértékelte Közép-Európát. A miniszter méltatta a magyar katonákat: "olyan katonák ők, akikre méltán bízhatja a nemzet a maga védelmét", és megköszönte a hadgyakorlatban részt vevő amerikai katonák munkáját.

Böröndi Gábor dandártábornok szerint az egyórás hadgyakorlaton azt mutatták be, hogy irreguláris és reguláris erők lépik át az államhatárt, amire válaszul az MH kirendelte készenléti erőit, majd a légi és a szárazföldi erő összehangolt tevékenységével megállította az ellenséges támadást, és megsemmisítette az ellenséget.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei szeptember 8. és október 17. között tartanak őszi kiképzési sorozatot. A Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak. A hadgyakorlat elsődleges célja az együttműködés erősítése az egyes honvédségi szakterületek, a szárazföldi, illetve légi egységek között.