Vágólapra másolva!
Négy tonna hal, valamint kagylók és fokozottan védett madarak is elpusztultak Somogyudvarhely természetvédelmi területnek számító tórendszerében, ahová veszélyes anyag került az áradás és a belvíz miatt.
Vágólapra másolva!

Az első, nagyobb testű halak pusztulását nyolc nappal ezelőtt észlelték. Egy hete még csak 20-30 tetemet gyűjtött be a területet kezelő helyi horgászegyesület, mára azonban négytonnányira nőtt a mennyiség, és elképzelhető, hogy ugyanennyi elpusztult állat van még a vízben.

Kiss Kornél polgármester elmondta a sonline.hu-nak, hogy a héten többször is vízmintát vettek, és vizsgálatot indítottak az érintett hatóságok. Eredmény ég nincs, de valószínűsíthető, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt a Dráván és a Dombó-csatornán bekövetkezett áradás, valamint a hatalmas területeket borító belvíz által juthatott mérgező anyag a tórendszerbe.

Az anyaginál is nagyobb az eszmei kár

A somogyudvarhelyi tavaknál a kárenyhítést és kármentést önkéntesek összefogásával végzik. Emberéletet nem veszélyeztet a halpusztulás, de a kár jelentős, hiszen csak a veszélyes hulladéknak számító dögök elszállíttatása többszázezer forint, amit a horgászegyesületnek kellene állnia.

A tetembegyűjtés elvégzése után ártalmatlanítani is kell majd a területet.

Az anyagi veszteségeknél is nagyobb azonban a kár, hiszen 20-30 év munkája semmisült meg, és a Somogyudvarhely turisztikai vonzerejének számító tavak élővilága jelentősen károsodott.