Navracsicsot elkaszálták az EP szakbizottságában

Navracsics Tibor  brüsszeli meghallgatásán
Brüsszel, 2014. október 1. Az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti brüsszeli meghallgatásán készített kép Navracsics Tiborról, az Európai Bizottság oktatás, kultúra, ifjúság és állampolgárság területekért felelős magyar tagjelöltjéről 2014. október elsején. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Alkalmas ugyan EU-biztosnak Navracsics Tibor, csak éppen arra a posztra nem, amelyikre jelölték – így foglalható össze az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának álláspontja két szavazás után. Míg az ellenzéki EP-képviselők a biztosjelölt portfólióját elutasító szavazást, a kormány és a Fidesz politikusai inkább a Navracsics személyét megerősítő voksolást emelték ki a két szavazás közül.
Vágólapra másolva!

Jó lesz, csak nem erre a posztra

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt – közölték a szakbizottság hétfői ülése után.

Biztosnak tűnik Navracsics Tibor, csak nem arra a posztra, amire jelölték Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az ülésen részt vevő Molnár Csaba, a DK EP-képviselője újságíróknak elmondta, hogy a testület kétszer szavazott. Először 15 igen vokssal, 10 ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazták, hogy Navracsics alkalmas EU-biztosnak.

A második szavazás arról szólt, hogy a Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök által összeállított tárcát megkaphatja-e a magyar jelölt. Itt 14 volt a nemleges és 12 az igenlő szavazatok száma, 1 tartózkodás mellett.

Ujhelyi: Nem volt őszinte

Nem lepte meg a szakbizottság álláspontja Ujhelyi Istvánt. Az MSZP-s EP-képviselő az Origónak azt mondta, ott ült Navracsics Tibor múlt heti meghallgatásán, és már akkor látszott, hogy "akármennyire is próbálja levakarni a homlokáról Orbán Viktor billogját, nem tudta", hiszen miniszterelnök-helyettes volt az orbáni rendszerben.

Ujhelyi Istvánt nem lepte meg a döntés, szerinte Navracsics "nem volt őszinte" Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Ujhelyi azt mondta: Navracsics annyira nem volt őszinte, ahogyan a magyar biztosjelölt az európai értékek védelmezőjeként próbált feltűnni, hogy

A szocialista EP-képviselő megjegyezte: furcsa volt számára, hogy amikor ellenzékiként jelezték, hogy Navracsics nem alkalmas erre, a Fidesz lehazaárulózta őket, miközben bizottsági meghallgatásán a magyar biztosjelölt volt az, aki "megtagadta saját kormányát".

Mi lesz ezután Navracsiccsal?

Arra a kérdésre, hogy ha nem ezt a területet, mi mást kaphat meg Navracsics Tibor, akit amúgy biztosnak alkalmasnak tartana a szakbizottság, Ujhelyi tanácstalanul csak annyit mondott: fogalma sincs, mit tesz ezután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hiszen "ennél a portfóliónál talán nincs is súlytalanabb".

Elképzelhető, hogy a magyar biztosjelölt más portfóliót kap, mint tervezték Forrás: MTI/AP/Thierry Monasse

Az Origo információi szerint az kevéssé valószínű forgatókönyv, hogy Juncker, aki két hét múlva, október 22-én szavaztatni akar az Európai Bizottságról, az utolsó pillanatban belemenne egy időigényes biztosjelölt-cserébe. Elképzelhető viszont egy olyan megoldás, hogy Navracsics portfólióját csak szűkítik. Vagyis a magyar biztosjelölt nem kapja meg a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság területeket, csak ezek egy részét.

Deutsch és Szanyi összecsapott

Szany Tibor a Facebook-oldalán reagált a hírre. Azt írta: "Világossá vált, hogy a Fidesznek és barátainak nemhogy kétharmada, de még csak többsége sincs az EP-ben. A szocialista EP-képviselő a Twitteren bőbeszédűbb volt, ott már azt is hozzátette:

Deutsch Tamás és Szanyi Tibor a két szavazásból csak az egyiket emelte ki Forrás: MTI

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő ugyancsak a Facebookon üzent. Ezt írta: "Navracsics Tibor biztosi jelölését TÁMOGATTA az Európai Parlament szakbizottsága! Gratulálok! Nagy győzelem. Drága JávorSzanyiMolnár képviselők meg mehetnek a levesbe:-)"

Deutsch megmondta: bullshit

Az Origo kérdésére Deutsch megmagyarázta, szerinte miért nincs igaza a most ünneplő ellenzékieknek. Úgy fogalmazott: "Az amit a JávorSzanyiMolnár mond, hogy a portfóliójára, a posztjára nemet mondtak, hogy nem lesz oktatási, kulturális stb. biztos,

A fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet: kizárólag az Európai Bizottság elnöke határozza meg, kinek mi a portfóliója, eredetileg is ő osztotta el, ki mit kapott. Így - folytatta - a Navracsics Tibor portfóliójával kapcsolatos baloldali "nem" csak azt a célt szolgálja, hogy „teljesen ne veszítsék el az arcukat azért, mert a fasiszta magyar jelöltet minden handabandázás ellenére támogatták".

A Fideszben sikerről beszélnek

Siker Brüsszelben - címmel adott ki közleményt a Fidesz–KDNP európai néppárti delegációja, aláhúzva, hogy az EP szakbizottsága támogatja Navracsics Tibor biztosi jelölését. A másik szavazásról, amely már a tervezett portfólióra alkalmatlannak tartotta a magyar biztosjelöltet, azt írták, hogy

A biztosi portfóliók részletes tartalmát illetően a bizottság elnökének kizárólagos hatáskörében van a döntés – emlékeztettek a kormánypárti EP-képviselők. Hozzátették: "Az elmúlt hetek balról érkező pártpolitikai alapú és ideológiai jellegű támadásait is figyelembe véve különösen nagy sikernek tartja a néppárti delegáció, hogy Navracsics Tibort a szakbizottság meggyőző többséggel támogatta."

A magyar kormány is örül

A kormány üdvözli, hogy az Európai Parlament szakbizottsága alkalmasnak találta Navracsics Tibort arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen – mondta Kurucz Éva. A kormányszóvivő tudatta: a múlt heti brüsszeli meghallgatás is bizonyította, hogy

Arra ugyanakkor Kurucz Éva kormányszóvivő is utalt, hogy talán nem biztos a magyar jelölt portfóliója, hiszen közleményében emlékezetett: Navracsics Tibor jövőbeni biztosi portfóliójának meghatározása Jean-Claude Juncker hatáskörébe esik.

Rogán Antal is gratulált

Gratulált Navracsics Tibornak a Fidesz frakcióvezetője is, aki szerint "a mai napon eldőlt,hogy megvan Magyarország új európai uniós biztosa". Rogán Antal egyúttal tudatta: kudarcot vallott a szocialisták aknamunkája.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is gratulált Navracsics Tibornak Forrás: Facebook/Rogán Antal

Közlése szerint a kis baloldali ellenzéki pártok európai uniós képviselői megpróbálták akadályozni, hogy Navracsics Tibor európai uniós biztos legyen, de ez nem sikerült. A következő hetek európai egyeztetésén el fog dőlni a portfolió kérdése is, de

Ungár: Végre egy kemény lépés

Az Origó kérdésére Ungár Klára azt mondta: örül, hogy az unió most először kemény lépésre szánta el magát. A Fideszből, majd az SZDSZ-ből is kilépett politikus, aki jelenleg a Szema nevű párt elnöke, hozzátette: Navracsicsot a kormány és a Fidesz-frakció minden döntéséért felelősség terheli, mert „ha valóban külön véleménye lett volna, kiszállt volna a kormányból és a Fideszből".

Hegedűs István a kettős döntésről

A magyar kormány jelöltjével kapcsolatos kettős döntésről megkérdeztük Hegedűs Istvánt, a Magyarországi Európa Társaság elnökét. Egyrészt Navracsics Tibor nem győzte meg a képviselők többségét arról, hogy ért a területhez, és nem is tudott konkrétumokat mondani a stratégiájáról, másrészt vitte magával a múltját a meghallgatásra – mondta Hegedűs.

Ugyanakkor az "üzenet" az, hogy az Orbán-kormány jelöltjét nyilvánvalóan kritikusan fogadják, és a többség nem akart egy viszonylag ideologikus területet adni neki. Bár lehet, hogy végül majd mégis innen kap részfeladatokat – folytatta Hegedűs. Szerinte az is elképzelhető, hogy

Kovács László megmondta

Navracsicsot akár vissza is "dobhatják" – mondta az Origónak még Navracsics meghallgatása előtt az MSZP egykori külügyminisztere, egykori uniós biztos. Szerinte az EP nagy pártcsaládjai közti egyensúly fenntartásának érdekében, ha fel kell áldozni valakit, az könnyen lehet a magyar biztosjelölt.

Kovács László még uniós biztosként: ő sem azt a területet kapta, amire jelölték Forrás: AFP/John Thys

Kovács László maga is volt már ilyen jellegű politikai csatározás áldozata. A politikus legalábbis annak tartja, hogy 2004-ben a neki szánt energetikai portfólió helyett mást kapott, és végül 2004–2009 között az adó- és vámügyekért felelős magyar biztos volt.

Volt már magyar áldozat

Elismerte, hogy energiaügyi biztosi meghallgatásán tévesen energiahordozónak, nem pedig energiaforrásnak nevezte a hidrogént, de szerinte megbízatása nem ezen az apróságon bukott meg. Hanem azon, hogy két jelölt ellehetetlenült politikailag: az olasz biztos a homofób megnyilvánulásai, a lett biztos a korrupciós ügyei miatt vált kínossá. Őket lecserélték, de Barroso elnöknek emellett Kovácsot is fel kellett áldoznia, bár esetében csak a portfólióját cserélték le, nem őt magát.