Akár új légitársaság megalapításával vagy letelepítésével, illetve 140-150 millió eurós beruházással tervezi fejleszteni a sármelléki repülőteret Széles Gábor, aki pénteken írta alá a szerződést a reptér eszközeinek megvásárlásáról.

A nagyvállalkozó megerősítette azt a hírt, miszerint szerződést kötött a sármelléki repülőtér eszközeinek megvásárlására, és a 703 millió forintos vételárat ezen a héten ki is egyenlíti. Az MTI-nek elmondta: célja, hogy a sármelléki első osztályú repülőtérré váljon, ehhez 140-150 millió eurós beruházást tervez a szükséges szolgáltató és javító háttér kialakításával, illetve egy újonnan létrehozott vagy ide telepített légitársasággal.

Széles Gábor hangsúlyozta: már viszonylag rövid távon kisebb hub-ként, azaz nagy repülőterek ráhordó bázisaként is működtetni szeretné a sármelléki repteret, ahol nemzetközi járatokat lebonyolító saját légiflottát kíván létrehozni. Hogy egy meglévő légitársaság magyarországi bázisa lehetne Sármelléken, vagy egy teljesen új légitársaságot alapítana, az attól függ, hogy "jogilag melyik a kedvezőbb megoldás" - fogalmazott.

Titkos terv

"Van egy olyan titkos elképzelésünk, hogy ha van itt egy bázisunk és Debrecenben is beruháznak egy hasonló regionális flottába, akkor ez e két regionális légiflotta már alapja lehet később egy új nemzeti légitársaságnak is" - mondta a nagyvállalkozó. Hozzátette: a Balatonhoz közeli reptéren három Airbus A-321-essel indulna el a saját légiflotta.

Fejlesztésekre van szükség

Széles Gábor úgy vélekedik, hogy a mostani utasforgalmat rövid idő alatt meg lehet sokszorozni, másfél-két éven belül elérve a 150 ezres éves utasszámot. Meglátása szerint nemcsak a kormányzat által támogatott vasútfejlesztésekre van szükség, hanem a légiközlekedés fejlesztésére is, mert Magyarországról rövid idő alatt az Adria, Bécs vagy Velence is könnyen elérhető.

A légi árufuvarozásnak is nagy jövője van, de ehhez megfelelő közúti csatlakozásra is szükség van. Sármellék esetében a 76-os főút M7-es autópályáig tartó szakaszának fejlesztését szorgalmazza - közölte az MTI-vel Széles Gábor.