Nézőpont Intézet: Nyolc kerületben győzhet a baloldal

választás 2014, szavazás, tájékoztató, szavazás tájékoztató, tarlós istván
Budapest, 2010. október 3. A szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiség zárását követően az urnákból egy asztalra öntik a szavazólapokat a XVII. kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolában, a 42-es számú szavazókörben, a 2010-es önkormányzati választások napján.
Vágólapra másolva!
A vasárnapi önkormányzati választáson Budapesten Tarlós István jelenlegi főpolgármester, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének győzelme és a fővárosi közgyűlés kormánypárti többségének megmaradása várható, a megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak és a kistelepülési dominanciát megőrizhetik – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi országgyűlési és májusi európai parlamenti választások eredményei, a közvélemény-kutatási adatok valamint a helyi erőviszonyok alapján „újabb nagyarányú kormánypárti győzelemre számíthatunk október 12-én” – áll az elemzésben. A Nézőpont Intézet szerint a baloldal a kormányoldal számára legnegatívabb forgatókönyv megvalósulása esetén sem tud fordítani a fővárosban, és azon az összbenyomáson sem tudnak ezzel javítani, hogy „elszalasztották az esélyt Budapesten, mert elengedték a főpolgármester-jelölti versenyt”.

Kormánypárti többség lehet Budapesten

A fővárosban Tarlós István újabb győzelme és kormánypárti többségű közgyűlés létrejötte prognosztizálható. A Fidesz tizennégy kerületi győzelemmel számolhat, amihez további három kompenzációs listán bejutó képviselő csatlakozhat. Ez – a főpolgármesterrel kiegészülve – abszolút számbeli többséget jelent a közgyűlésben.Az elemzés szerint az MSZP három kerületet hozhat el megint (XIII., XIX., XX.), a DK szintén hármat (VII., X., XXI.), az Együtt-PM kettőt (IX., XIV.). Mind a három, külön kompenzációs listát állító párt számíthat még egy-egy kompenzációs helyre is.

Biztos Botka győzelem jöhet

Az elemzés szerint a megyei jogú városok szintjén is a kormánypártok újrázhatnak a hivatalban lévő polgármester helyzeti előnyének és „polgármesterváltó hangulat hiányának” köszönhetően. A kormányoldal egyértelműen jobb pozícióból vág neki a megmérettetésnek, hiszen a huszonhárom megyei jogú város közül egyedül Szegeden indul regnáló ellenzéki polgármester – mutattak rá. A Nézőpont Intézet Nyíregyházát és Salgótarjánt „billegőnek tekinti”, ám a két megyeszékhely – mint írták – inkább a jobboldal számára nyerhető.

Miskolc megjósolhatatlan

A megyei jogú városok közül az elemzés szerint Miskolcon lesz a legnagyobb küzdelem a pártok között. Az ország negyedik legnépesebb településén ugyanis a Fidesz-KDNP, a baloldal és a Jobbik között kiegyenlített a pártpreferencia-verseny, így „közel megjósolhatatlan a kimenetel”. Az intézet szerint egy helyen várható biztos ellenzéki győzelem: "a baloldali fellegvárnak számító Szegeden, ahol szoros volt a verseny 2010-ben, és ezúttal is megszorongathatja Botka Lászlót a Fidesz-KDNP jelöltje".