Orbán Viktor megmondta, hogyan kell munkahelyeket teremteni

2014.10.08. 19:47

Magyarország bebizonyította, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása és államadósság-csökkentés mellett is lehet munkahelyeket teremteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Milánóban, a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs előtt. 

„Mi csökkentjük az államadósságot, kordában tartjuk a költségvetési hiányt, közben gazdasági növekedés van, és ebből fakadóan csökken a munkanélküliség" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a magyar kormány azt javasolja az Európai Uniónak, „ne térjünk le erről az ösvényről”, mert az alacsony költségvetési hiány és az alacsony államadósság nemcsak jogi kényszer az unión belül, hanem egy értelmes gazdaságpolitika is, „csak hozzá kell igazítani a gazdaságpolitika többi elemét”.

Középpontban a foglalkoztatás

Orbán Viktor szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely tud mondani valamit arról, hogyan lehet csökkenteni a munkanélküliséget, hiszen míg 2010-ben 11 százalék felett volt annak mértéke, addig most 7,6-7,8 százalékon áll.

Orbán Viktor szerint hazánk megmutatta, hogyan lehet munkahelyeket teremteniForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Jelezte, a milánói csúcstalálkozó résztvevőinek is bemutatja a munkaalapú társadalom politikájáról szóló magyar elképzeléseket.

Támogatást kért a gazdaságpolitikához

„És ha már itt vagyunk, akkor nemcsak elmondjuk, hanem azt is kérjük a többi európai uniós miniszterelnöktől, hogy támogassák Magyarország gazdaságpolitikáját a jövőben, mert jól láthatóan az európai célokat is szolgál" - tette hozzá. A miniszterelnök támogatást kért a devizahitelesek ügyének megoldásához, a rezsicsökkentéshez és általában a magyar gazdaságpolitika európai elfogadottságához, hiszen „a magyar gazdaságpolitika számos ponton eltér az általános európai politikától”. Az eredmények, a tények azonban magukért beszélnek - mondta.

Történelmi gazdaságfejlesztési program indul

Orbán Viktor legutóbb arról beszélt, hogy realitássá válhat az ötmillió magyar munkahely megteremtése. Ehhez cserébe azt kéri, hogy a magyar vállalkozások erősödjenek, bővítsenek, újítsanak és segítsenek ebben. Közölte azt is, hogy január elsejétől Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét. 

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Orbán Viktor Milánóban találkozott Angela Merkel német kancellárral is, akivel kül- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt. A kormányfő kifejtette: Magyarország a közös európai erőfeszítéseknek a részese lesz, de jelen pillanatban elsősorban a saját energiabiztonságát kell megteremtenie, így az ország „most a saját tározói feltöltésével van elfoglalva”.