Körülbelül ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba. Többségük román állampolgár, akik így bekerültek a XXIII. kerületi választói névjegyzékbe, és akár szavazhatnak is a vasárnapi választáson – írja a Népszabadság.

Laza Margit helyi jegyző szerint nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet. A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről tájékoztatták a szállásadót, de szerintük erre "egyedi, azaz több száz eljárásban kerülhet sor, amely eljárások hivatalból nem indíthatók meg".

A lap szerint a jegyző a helyi választási bizottság egy korábbi ülésén azt mondta: a hivatal nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a panzióban egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet, nagy részük "valószínűleg már nem is dolgozik ott, sőt, talán már az országban sincsenek, de a címük még mindig él".

Aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el – emlékeztet a lap. A bejelentkező az elkövető, a tulajdonos pedig bűnsegéd.

Jogászok szerint ilyen sok új bejelentkezőnek szemet kellett volna szúrnia a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. A hivatal a Népszabadság megkeresésére közölte, hogy vizsgálatot indítottak.