Ezer állandó lakosa van egy negyvenágyas soroksári panziónak

Vágólapra másolva!
Zömében román állampolgárok jelentkeztek be, akár szavazhatnának is hétvégén.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba. Többségük román állampolgár, akik így bekerültek a XXIII. kerületi választói névjegyzékbe, és akár szavazhatnak is a vasárnapi választáson – írja a Népszabadság.

Laza Margit helyi jegyző szerint nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet. A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről tájékoztatták a szállásadót, de szerintük erre "egyedi, azaz több száz eljárásban kerülhet sor, amely eljárások hivatalból nem indíthatók meg".

A lap szerint a jegyző a helyi választási bizottság egy korábbi ülésén azt mondta: a hivatal nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy a panzióban egy logisztikai cég munkatársai létesítettek lakóhelyet, nagy részük "valószínűleg már nem is dolgozik ott, sőt, talán már az országban sincsenek, de a címük még mindig él".

Aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el – emlékeztet a lap. A bejelentkező az elkövető, a tulajdonos pedig bűnsegéd.

Jogászok szerint ilyen sok új bejelentkezőnek szemet kellett volna szúrnia a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban. A hivatal a Népszabadság megkeresésére közölte, hogy vizsgálatot indítottak.